Συνταξιούχοι εξωτερικού: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τον φόρο 7%
Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν πλέον οι συνταξιούχοι του εξωτερικού που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης με συντελεστή 7% για τα εισοδήματα που αποκτούν εκτός χώρας.
Το νέο πλαίσιο που θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ δίνει επιπλέον χρόνο στους ενδιαφερόμενους για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, ενώ αποσαφηνίζει και τις προθεσμίες για την προσκόμιση δικαιολογητικών, την εξέταση των αιτήσεων και την τελική ένταξη στο καθεστώς.
Η βασικότερη αλλαγή αφορά τη νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η οποία μεταφέρεται στις 31 Οκτωβρίου.
Όσοι έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα έως και τις 2 Ιουλίου μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στο ειδικό καθεστώς είτε για το ίδιο φορολογικό έτος είτε για το επόμενο. Αντίθετα, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία μετά τις 2 Ιουλίου μπορούν να ενταχθούν μόνο από το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ακόμη και χωρίς πλήρη φάκελο, ώστε να μην χαθεί η προθεσμία. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να κατατεθούν έως τις 30 Νοεμβρίου του έτους για το οποίο ζητείται η υπαγωγή.
Τι προβλέπεται για την εξέταση των αιτήσεων
Οι αιτήσεις εξετάζονται από το αρμόδιο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης, ανάλογα με τη διεύθυνση του φορολογουμένου.
Το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής είναι αρμόδιο για κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και για τις νήσους Κέα, Κύθνο, Άνδρο και Μήλο, ενώ το ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης καλύπτει την υπόλοιπη χώρα.
Η αρμόδια υπηρεσία οφείλει να εξετάσει την αίτηση μέσα σε 60 ημέρες, ενώ η σχετική απόφαση πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει εκδοθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου.
Οι προϋποθέσεις
Για να ενταχθεί κάποιος στο ειδικό καθεστώς θα πρέπει να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη και να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα με την οποία η Ελλάδα διαθέτει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας σε φορολογικά θέματα.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει σύνταξη από το εξωτερικό.
Εφόσον τα απαραίτητα στοιχεία υπάρχουν ήδη στα αρχεία της ΑΑΔΕ, δεν απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να ζητηθούν βεβαιώσεις φορολογικής κατοικίας, φορολογικές δηλώσεις ή άλλα επίσημα έγγραφα από τη χώρα προέλευσης.
Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα
Για τα εισοδήματα που αποκτώνται στο εξωτερικό εφαρμόζεται σταθερός φορολογικός συντελεστής 7%, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετική μεταχείριση από συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας ή άλλες διεθνείς συμφωνίες.
Ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου κάθε έτους και με την εξόφλησή του εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αλλοδαπής.
Το ποσό δεν μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή πιστωτικά υπόλοιπα ούτε να ενταχθεί σε ρύθμιση δόσεων. Φόρος που έχει ήδη καταβληθεί στο εξωτερικό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αφαιρεθεί από τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα μέχρι το αντίστοιχο ύψος.
Αντίθετα, τα εισοδήματα που αποκτώνται στην Ελλάδα εξακολουθούν να φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.
Σε περίπτωση που ο φόρος δεν καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, ο φορολογούμενος παύει να υπάγεται στο ειδικό καθεστώς και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός του.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, ταχυδρομικά προς το αρμόδιο ΚΕΦΟΔΕ ή με φυσική παρουσία, κατόπιν ραντεβού.
Δυνατότητα υποβολής με τη συνδρομή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ παρέχεται επίσης μέσω των myPoint Αττικής, των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης και των κατά τόπους ΔΟΥ.
Πάνω από 1.700 αιτήσεις
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.700 αιτήσεις, από τις οποίες περίπου 1.000 έχουν εγκριθεί.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από συνταξιούχους χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, ενώ αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται και από συνταξιούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
- 1 ώρα πριν Συνταξιούχοι εξωτερικού: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τον φόρο 7%
- 1 ώρα πριν Καιρός σήμερα 29/09: Πού θα βρέξει – Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ
- 1 ώρα πριν Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026








