«Φωτιά» η τιμή της φέτας: Έρχεται αύξηση έως 2 ευρώ το κιλό – Πότε θα φανεί στα ράφι
Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στην τιμή της φέτας ενδέχεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές, καθώς οι ανατιμήσεις στη λιανική μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), Μιχάλης Σαράντης, μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Βασική αιτία των αναμενόμενων αυξήσεων είναι η σημαντική υποχώρηση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος, μετά τις μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την πρώτη ύλη παραμένει αυξημένη, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στις τιμές.
Λιγότερο γάλα και μικρότερη παραγωγή φέτας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει οδηγήσει στη θανάτωση σχεδόν 500.000 ζώων, στην πλειονότητά τους προβάτων.
Οι απώλειες αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή, καθώς εκτιμάται ότι η διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος έχει μειωθεί κατά περίπου 80.000 τόνους.
Η συγκεκριμένη μείωση μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια περίπου 20.000 τόνων φέτας. Έτσι, από τους περίπου 140.000 τόνους που παράγονται ετησίως, η παραγωγή ενδέχεται να περιοριστεί κοντά στους 120.000 τόνους.
Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με προηγούμενες προβλέψεις για απώλειες 60.000 έως 80.000 τόνων γάλακτος και 15.000 έως 20.000 τόνων φέτας.
Οι εξαγωγές περιορίζουν ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα αποθέματα
Την ίδια στιγμή, αυξημένη παραμένει η ζήτηση για ελληνική φέτα από το εξωτερικό.
Οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο περίπου 6% έως 7%, εξέλιξη θετική για την πορεία του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές, η οποία όμως περιορίζει τις ποσότητες που παραμένουν διαθέσιμες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαράντης, περίπου το 75% της ελληνικής παραγωγής φέτας εξάγεται, ενώ μόλις το 25% κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά.
Γιατί μπορεί να ακριβύνει έως 2 ευρώ το κιλό
Οι πιέσεις ξεκινούν ήδη από την πρώτη ύλη. Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για πρόβειο γάλα, οι παραγωγοί ζητούν φέτος τιμές αυξημένες κατά περίπου 15 έως 25 λεπτά το κιλό σε σχέση με πέρυσι.
Η επιβάρυνση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής της φέτας κατά περίπου 1 έως 1,5 ευρώ ανά κιλό, μόνο από την πλευρά της πρώτης ύλης.
Όταν η αύξηση περάσει στη λιανική, η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό.
Το ακριβές ύψος της ανατίμησης θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το εάν πρόκειται για συσκευασμένη ή χύμα φέτα, την εταιρεία παραγωγής, την ποιότητα του προϊόντος αλλά και την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις και τα σουπερμάρκετ.
Πότε θα φανούν οι αυξήσεις στα ράφια
Οι νέες τιμές δεν αναμένεται να εμφανιστούν άμεσα στα ψυγεία των καταστημάτων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΕΔΟΦ, οι ανατιμήσεις θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην αγορά σε περίπου δύο μήνες.
Οι αυξημένες τιμές του γάλακτος έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, ωστόσο απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμανσης της φέτας και το προϊόν να φτάσει στην κατανάλωση.
«Δεν υπάρχει θέμα επάρκειας στην ελληνική αγορά»
Παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής, δεν αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Σαράντη, να δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας φέτας στην Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, οι ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις διατηρούν μακροχρόνιες συνεργασίες με τους πελάτες τους στην εγχώρια αγορά και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες για την κάλυψη της ζήτησης.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η περιορισμένη παραγωγή να οδηγήσει σε μικρότερες παραδόσεις προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, η επάρκεια της ελληνικής αγοράς θεωρείται εξασφαλισμένη και οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για πιθανές ελλείψεις.
Τι ισχύει για τα προϊόντα από αγελαδινό γάλα
Διαφορετική είναι η εικόνα στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αγελαδινό γάλα.
Οι πιέσεις στις τιμές αφορούν κυρίως τη φέτα και γενικότερα τα προϊόντα που παράγονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Αντίθετα, στα προϊόντα αγελαδινού γάλακτος παρατηρείται μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες δεν αποκλείεται να καταγραφούν ακόμη και μειώσεις τιμών.
Παράλληλα, η ΕΔΟΦ σχεδιάζει να πραγματοποιεί δικές της δειγματοληψίες, με στόχο τον έλεγχο της αγοράς. Στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού των ελέγχων προγραμματίζεται και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
- 17 λεπτά πριν Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας: Τι ισχύει για μάχιμη πενταετία, διπλά έτη και σύνταξη
- 37 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: 9.131 μόνιμες προσλήψεις σε όλη τη χώρα με τρεις προκηρύξεις “Κ”
- 57 λεπτά πριν ΜΤΠΥ: Πότε πληρώνονται μερίσματα και αναδρομικά – Οι ημερομηνίες και οι δικαιούχοι








