Καιρός: «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για πλημμύρες – Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική
Αλλάζει ξανά ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, κυρίως στη δυτική και τη νότια Ελλάδα. Παράλληλα, η κακοκαιρία θα επηρεάσει και την Αττική, με το Σάββατο να θεωρείται η πιο κρίσιμη ημέρα.
Η σύντομη βελτίωση ολοκληρώνεται την Παρασκευή, όταν το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να κινείται νοτιοανατολικά. Το σύστημα θα διασχίσει το Ιόνιο και στη συνέχεια θα περάσει από τη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων και της Κρήτης, πριν κατευθυνθεί προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Πού αναμένονται τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα
Την Παρασκευή, οι ισχυρότερες βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν τα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου.
Η αλληλεπίδραση του βαρομετρικού χαμηλού με τα θερμά νερά του Ιονίου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις καταιγίδες. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται αυξημένη προσοχή σε περιοχές όπου το νερό συγκεντρώνεται γρήγορα ή έχουν καταγραφεί πλημμυρικά προβλήματα στο παρελθόν.
Το Σάββατο, τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Μάλιστα, στις περιοχές όπου οι βροχές θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια, δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικά πλημμυρικά επεισόδια.
Οι περιοχές που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή είναι:
- Τα Επτάνησα
- Η Ήπειρος
- Η δυτική και νότια Πελοπόννησος
- Οι παράκτιες περιοχές της Αττικής
Καιρός στην Αττική: Πότε θα εκδηλωθούν οι καταιγίδες
Στην Αττική αναμένονται βροχές και περίοδοι έντονης αστάθειας από την Παρασκευή έως και το Σαββατοκύριακο.
Τα ισχυρότερα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν το Σάββατο, όταν το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα. Οι βροχές ενδέχεται να συνοδεύονται από καταιγίδες, ενώ μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στις παράκτιες περιοχές του νομού.
Η ακριβής ένταση και η χρονική διάρκεια των φαινομένων θα εξαρτηθούν από την πορεία του συστήματος. Επομένως, οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις νεότερες προγνώσεις και τις ανακοινώσεις των αρμόδιων Αρχών.
Βοριάδες έως 7 μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας
Παράλληλα με τις βροχές, οι βοριάδες θα ενισχυθούν στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Νωρίς το πρωί θα επικρατεί ψύχρα, κυρίως στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μέγιστες τιμές θα διαμορφωθούν περίπου στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή
Την Κυριακή, το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς το κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Έτσι, ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά.
Παρόλα αυτά, τοπικές βροχές και καταιγίδες ενδέχεται να επιμείνουν στα ανατολικά και τα νότια. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να κινούνται κοντά στους 24 βαθμούς.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν νέα κύματα κακοκαιρίας από τη βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, η πορεία τους θα αποσαφηνιστεί μέσα από τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
Όσοι βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων.
Επιπλέον:
- Μην επιχειρείτε να διασχίσετε πλημμυρισμένους δρόμους.
- Απομακρύνετε ή ασφαλίστε αντικείμενα από μπαλκόνια και αυλές.
- Αποφύγετε χειμάρρους, ρέματα και παράκτιες ζώνες.
- Παρακολουθείτε τις επίσημες προειδοποιήσεις και τα μηνύματα του 112.
- Ελέγχετε την πρόγνωση πριν από κάθε μετακίνηση ή θαλάσσιο ταξίδι.
Ο καιρός με μια ματιά
- Παρασκευή: Ισχυρές βροχές σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά.
- Σάββατο: Επέκταση της κακοκαιρίας σε μεγάλο μέρος της χώρας και στην Αττική.
- Περιοχές αυξημένου κινδύνου: Επτάνησα, Ήπειρος, δυτική και νότια Πελοπόννησος και παράκτια Αττική.
- Άνεμοι: Βοριάδες έως 6-7 μποφόρ στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
- Θερμοκρασία: Μέγιστες τιμές από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
- Κυριακή: Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά, με φαινόμενα στα ανατολικά και τα νότια.
- 10 λεπτά πριν ΑΑΔΕ: 120.000 λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Μυκόνου – Δύο συλλήψεις
- 15 λεπτά πριν Χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε κινδυνεύει με κατάσχεση και πλειστηριασμό το ακίνητο
- 26 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: Εκτός λειτουργίας ηλεκτρονικές υπηρεσίες και helpdesk από 25 έως 30 Σεπτεμβρίου









