Τι αλλάζει από 1η Αυγούστου σε καύσιμα και ρεύμα – Πού έρχονται μειώσεις και πού αυξήσεις
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να φέρουν διαφορετικές εξελίξεις για τα νοικοκυριά, καθώς οι τιμές στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Από τη μία πλευρά, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου δημιουργεί προσδοκίες για φθηνότερη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Από την άλλη, η άνοδος της χονδρικής τιμής του ρεύματος αυξάνει τις πιθανότητες ανατιμήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο.
Όλα, πάντως, θα εξαρτηθούν τόσο από τις αποφάσεις των παρόχων όσο και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Μειώσεις στα καύσιμα εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση
Η υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά.
Σε εβδομαδιαία βάση, η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου κατά 6%, γεγονός που αναμένεται να αρχίσει να αποτυπώνεται σταδιακά και στις τιμές των πρατηρίων, εφόσον δεν υπάρξουν νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή η νέα κρατική επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η τελική τιμή του να εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 10 λεπτά ανά λίτρο.
Ωστόσο, η πορεία των τιμών εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς μια νέα κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα.
Πάνω από τα 2 ευρώ παραμένουν οι μέσες τιμές
Παρά τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση, οι μέσες πανελλαδικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Η αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται περίπου στα 2,02 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης φτάνει τα 2,05 ευρώ το λίτρο.
Εφόσον οι διεθνείς τιμές συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, οι πρώτες μειώσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στην αντλία.
Πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος
Διαφορετική είναι η εικόνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σημαντική άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος κατά τον Ιούλιο αυξάνει το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα «πράσινα» τιμολόγια του Αυγούστου.
Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι εταιρείες προμήθειας θα συνεχίσουν να απορροφούν μέρος του αυξημένου κόστους ή αν θα το μετακυλίσουν στους καταναλωτές.
Η χονδρική τιμή αυξήθηκε κατά περίπου 20%
Η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο ήταν περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει ήδη από τους προηγούμενους μήνες.
Παρά την αύξηση αυτή, οι μεγάλοι πάροχοι διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητα τα τιμολόγιά τους τον Ιούλιο, απορροφώντας σημαντικό μέρος του επιπλέον κόστους.
Ρόλο παίζει και το φυσικό αέριο
Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία των τιμολογίων παραμένει και η αγορά φυσικού αερίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται κοντά στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επηρεαζόμενη από την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ένας από τους ακριβότερους μήνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της αυξημένης ζήτησης που προκαλεί η εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών.
Στο τραπέζι και νέο ενδεχόμενο επιδότησης
Εάν οι ανακοινώσεις των προμηθευτών οδηγήσουν το βασικό «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ πάνω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέας κρατικής επιδότησης.
Το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί εφόσον κριθεί ότι οι αυξήσεις επιβαρύνουν σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
- Μόλις τώρα Παιδικοί σταθμοί: Έως τις 5 Αυγούστου οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται voucher
- 21 λεπτά πριν Στέγαση: Λήγουν στις 31 Αυγούστου οι προθεσμίες για «Ανακαίνιση Κατοικίας» και «Σπίτι μου ΙΙ»
- 29 λεπτά πριν Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Ποιοι μπαίνουν για πρώτη φορά στους δικαιούχους







