Στα 238 δισ. τα ληξιπρόθεσμα – Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση

Στα 238 δισ. τα ληξιπρόθεσμα – Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε νέα υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, την ώρα που τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεων.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία και τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 238 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Παραπολιτικά“, αποτυπώνοντας το μέγεθος του προβλήματος που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Η νέα ρύθμιση του e-ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν ασφαλιστικά χρέη που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, με αποπληρωμή σε έως 72 μηνιαίες δόσεις. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω των υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές που:

  • αφορούν χρονικές περιόδους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,
  • δεν ήταν ήδη ρυθμισμένες στις 21 Απριλίου 2026,
  • δεν έχουν ενταχθεί σε άλλη ρύθμιση μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, εξακολουθεί να ισχύει η πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει ήδη ενεργή ρύθμιση και δεν πληροί τις προϋποθέσεις, το πληροφοριακό σύστημα του ΚΕΑΟ εμφανίζει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα.

Τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται

Η ενεργοποίηση της νέας πλατφόρμας έρχεται ενώ τα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος δείχνουν ότι η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει έντονη.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνονται πλέον στα 237,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 96% του ΑΕΠ της χώρας. Παρότι το ποσοστό τους επί του συνολικού ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί στο 57%, το απόλυτο ύψος των οφειλών εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.

Από αυτά:

  • 165,2 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, δηλαδή σχεδόν το 69% του συνόλου.
  • Τα χρέη προς την ΑΑΔΕ αυξήθηκαν στα 113,9 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.
  • Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ ανήλθαν στα 51,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα μεγαλύτερα χρέη ανήκουν στις επιχειρήσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξακολουθεί να προέρχεται από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν οφειλές ύψους 70,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 61,8% των χρεών προς την Εφορία, ενώ τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν 43,5 δισ. ευρώ ή το 38,2% του συνόλου.

Στόχος η ενίσχυση των εισπράξεων

Με τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδιώκουν να διευκολύνουν τους οφειλέτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να αυξήσουν τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων για τη νέα δυνατότητα ρύθμισης, καθώς το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνεχίζει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας.

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Cookies