Πανελλαδικές 2026: Ανατροπές στο μηχανογραφικό – Νέες σχολές και μεγάλες αλλαγές σε όλα τα πεδία
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Το φετινό μηχανογραφικό φέρνει ουσιαστικές αλλαγές, καθώς εμπλουτίζεται με νέες σχολές και τμήματα, ενώ διευρύνονται οι επιλογές σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία.
Στόχος των παρεμβάσεων του υπουργείου Παιδείας είναι αφενός να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους υποψηφίους και αφετέρου να περιοριστεί το φαινόμενο των κενών θέσεων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές.
Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό
Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται κυρίως στο 3ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, όπου προστίθεται μεγάλος αριθμός νέων σχολών.
Παράλληλα, επεκτείνεται η δυνατότητα πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές από περισσότερα επιστημονικά πεδία, με στόχο να αυξηθεί το ενδιαφέρον των υποψηφίων και να καλυφθούν περισσότερες θέσεις.
Οι αλλαγές αφορούν συνολικά δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους, καθώς μόνο στο 3ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο συμμετέχουν περίπου 13.000 και 28.000 υποψήφιοι αντίστοιχα.
Γιατί ανοίγουν οι στρατιωτικές σχολές σε περισσότερα πεδία
Τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικές σχολές παρουσιάζουν αισθητή μείωση στη ζήτηση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις βάσεις εισαγωγής αλλά και στον μεγάλο αριθμό κενών θέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχολές που άλλοτε συγκέντρωναν πολύ υψηλές βαθμολογίες πλέον δυσκολεύονται να καλύψουν όλες τις διαθέσιμες θέσεις.
Ενδεικτικά, κατά την προηγούμενη χρονιά:
- Στη Σχολή Ευελπίδων (Όπλα) έμειναν 141 κενές θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Όπλα) καταγράφηκαν 162 κενές θέσεις.
- Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού έμειναν 57 θέσεις χωρίς εισακτέους.
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρούν να διευρύνουν τη δεξαμενή των υποψηφίων.
Οι νέες σχολές ανά επιστημονικό πεδίο
Το νέο μηχανογραφικό περιλαμβάνει σημαντικές προσθήκες.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
- Προστίθεται ένα νέο τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Προστίθενται συνολικά έξι νέα τμήματα, μεταξύ των οποίων:
- Θεατρικές Σπουδές
- Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Προστίθενται 16 νέες σχολές, από τις οποίες:
- 14 είναι στρατιωτικές σχολές
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Προστίθενται συνολικά 10 νέες σχολές, εκ των οποίων:
- 7 είναι στρατιωτικές
Νέα δεδομένα και για τα Τμήματα Φυσικής
Οι αλλαγές δεν σταματούν στο φετινό μηχανογραφικό.
Από το 2027, σειρά θα πάρουν και τα Τμήματα Φυσικής, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και στο 3ο επιστημονικό πεδίο.
Η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό κενών θέσεων που εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια τα τμήματα αυτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου από 414 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν μόλις 315, αφήνοντας 99 κενές θέσεις.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στο Τμήμα Φυσικής της Αθήνας, το οποίο επίσης εμφάνισε 99 κενές θέσεις.
Οι βάσεις εισαγωγής στο μικροσκόπιο
Οι φετινές βάσεις εισαγωγής θα αποτελέσουν το πρώτο ουσιαστικό τεστ για το νέο μοντέλο του μηχανογραφικού.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν οι νέες επιλογές θα περιορίσουν τις κενές θέσεις και θα αυξήσουν τη ζήτηση για σχολές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
Ενδεικτικά, το 2025 η βάση εισαγωγής στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού διαμορφώθηκε στα 8.940 μόρια, ενώ το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα την Άμφισσα, κατέγραψε 56 κενές θέσεις.
Από φέτος, το συγκεκριμένο τμήμα θα είναι προσβάσιμο από το 1ο, το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, διευρύνοντας σημαντικά τις επιλογές των υποψηφίων.
Οι 4 βασικές αλλαγές στο μηχανογραφικό
- 1ο Πεδίο: Προσθήκη ενός τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 2ο Πεδίο: Έξι νέα τμήματα, μεταξύ των οποίων Θεατρικές Σπουδές και τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 3ο Πεδίο: Προσθήκη 16 νέων σχολών, εκ των οποίων οι 14 είναι στρατιωτικές.
- 4ο Πεδίο: Προσθήκη 10 νέων σχολών, με τις επτά να είναι στρατιωτικές.
Πηγή φωτογραφίας: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
- 1 λεπτό πριν ΑΣΕΠ: Νέες αναπληρώσεις υποψηφίων για θέσεις στη ΡΑΑΕΥ
- 11 λεπτά πριν ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή Μελά και Ρέππα ζήτησε ο εισαγγελέας – Αιχμές για τους χειρισμούς στην έκθεση Τυχεροπούλου
- 16 λεπτά πριν Βέροια: 17χρονος παρέσυρε με τρακτέρ τον 44χρονο θείο του








