Νέος δασμός 3 ευρώ στις αγορές από Temu, Shein και Amazon
Αλλαγές στις ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, καθώς από την 1η Ιουλίου 2026 τίθεται σε ισχύ ειδικός εισαγωγικός δασμός για προϊόντα μικρής αξίας που αγοράζονται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Temu, η Shein και η Amazon.
Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά αγορές αγαθών αξίας έως 150 ευρώ που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Πότε ξεκινά η εφαρμογή του νέου μέτρου
Η νέα διαδικασία προβλέπεται στην εγκύκλιο Ε.2029/2026 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία παρέχει αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου από τις τελωνειακές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός εισαγωγικός δασμός θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2026 έως και τις 30 Ιουνίου 2028, αποτελώντας μεταβατική ρύθμιση.
Μετά την ημερομηνία αυτή, ο δασμός θα υπολογίζεται με βάση τη δασμολογική κατηγορία κάθε προϊόντος, ανεξάρτητα από την αξία του ή τον τρόπο με τον οποίο αγοράστηκε και αποστάλθηκε.
Πώς υπολογίζεται ο δασμός των 3 ευρώ
Η νέα επιβάρυνση δεν αφορά το σύνολο του δέματος αλλά κάθε διαφορετικό είδος προϊόντος που περιλαμβάνεται στην αποστολή.
Η ΑΑΔΕ δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Αν ένα δέμα περιλαμβάνει ένα βιβλίο, ένα σημειωματάριο και ένα στυλό, θεωρούνται τρία διαφορετικά είδη και επιβάλλεται συνολικός δασμός 9 ευρώ, δηλαδή 3 ευρώ για κάθε είδος. Στο ποσό αυτό προστίθεται ο αναλογών ΦΠΑ και τυχόν άλλες προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.
- Αντίθετα, όταν το δέμα περιέχει δύο ίδια σημειωματάρια με τα ίδια χαρακτηριστικά, αυτά αντιμετωπίζονται ως ένα είδος και ο συνολικός δασμός ανέρχεται σε 3 ευρώ.
Ποιος πληρώνει τον εισαγωγικό δασμό
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, ο ειδικός εισαγωγικός δασμός καταβάλλεται στις τελωνειακές αρχές από τον διασαφιστή της εισαγωγής.
Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης της αποστολής, αυτός μπορεί να είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο πωλητής, η μεταφορική εταιρεία ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός τους.
Τι ισχύει όταν επιστρέφεται ένα προϊόν
Η εγκύκλιος προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με τον λόγο της επιστροφής.
Εάν ο καταναλωτής επιστρέψει το προϊόν επειδή άλλαξε γνώμη ή υπαναχώρησε από την αγορά, ο εισαγωγικός δασμός που καταβλήθηκε δεν επιστρέφεται.
Αντίθετα, όταν η επιστροφή γίνεται επειδή το προϊόν είναι ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στους όρους της σύμβασης, μπορεί να επιστραφεί και ο καταβληθείς δασμός, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία.
Ο ΦΠΑ δεν αλλάζει
Η εφαρμογή του νέου δασμού δεν μεταβάλλει το ισχύον καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές αγορές από τρίτες χώρες.
Ο ΦΠΑ εξακολουθεί να καταβάλλεται:
- κατά την αγορά του προϊόντος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όταν χρησιμοποιείται το σύστημα Import One Stop Shop (IOSS),
- κατά τον τελωνισμό του προϊόντος από τον καταναλωτή, όταν εφαρμόζονται οι Ειδικές Ρυθμίσεις (Special Arrangements) ή το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Δεν επηρεάζονται οι αγορές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Οι αγορές που πραγματοποιούνται εντός Ελλάδας ή μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ δεν επηρεάζονται και συνεχίζουν να διέπονται από το ισχύον καθεστώς.
- Μόλις τώρα Σεισμός ΤΩΡΑ στο Τσούτσουρο Ηρακλείου
- 8 λεπτά πριν Στενό του Ορμούζ: Νέα διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τη διέλευση των πλοίων
- 12 λεπτά πριν Παράλληλη Στήριξη: Αύξηση 567% μέσα σε μία δεκαετία – Ρεκόρ εγκρίσεων στα σχολεία
















