ΥΠΑΙΘΑ: Τι ισχύει για την επίδειξη απαντητικών φύλλων στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Νέα απόφαση για τη διαδικασία επίδειξης των απαντητικών φύλλων των υποψηφίων που συμμετείχαν στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία εξέδωσε το Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Η απόφαση αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν από το σχολικό έτος 2026-2027 και εφεξής στη γραπτή διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία, δηλαδή σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Με τη ρύθμιση καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της αίτησης, η διαδικασία επίδειξης των απαντητικών φύλλων, καθώς και οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούν γονείς, κηδεμόνες ή νόμιμα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.
Ποιοι μπορούν να ζητήσουν επίδειξη του απαντητικού φύλλου
Δικαίωμα να λάβουν γνώση του απαντητικού φύλλου έχουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του υποψηφίου μαθητή.
Το ίδιο δικαίωμα έχουν και πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια του μαθητή, καθώς και τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν νόμιμη εξουσιοδότηση.
Η επίδειξη γίνεται μόνο με φωτοτυπία του απαντητικού φύλλου και όχι με παράδοση αντιγράφου στους ενδιαφερόμενους.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων μέσω του Κεντρικού Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Παιδείας.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χρόνο που θα ορίζει το Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Η σχετική προθεσμία θα ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Τι στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνει η αίτηση
Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος, καθώς και τα στοιχεία του υποψηφίου μαθητή.
Συγκεκριμένα, απαιτούνται το ονοματεπώνυμο του μαθητή, το σχολείο στο οποίο ήταν υποψήφιος, ο κωδικός της αίτησης συμμετοχής, ο εξαψήφιος κωδικός υποψηφίου, το εξεταστικό κέντρο και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Παράλληλα, η αίτηση συνυπογράφεται και από τους δύο γονείς ή κηδεμόνες.
Η υπογραφή μπορεί να είναι φυσική, με θεώρηση γνησίου, ή ψηφιακή μέσω gov.gr.
Πώς θα γίνεται η επίδειξη των απαντητικών φύλλων
Μετά τη συγκέντρωση των αιτήσεων, η αρμόδια Διεύθυνση συντάσσει συγκεντρωτική κατάσταση με τα στοιχεία των υποψηφίων που ζητούν να λάβουν γνώση των απαντητικών τους φύλλων.
Στη συνέχεια, η επίδειξη θα γίνεται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε χώρους που θα ορίζει το Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται με email για την ημερομηνία και τον τόπο του ραντεβού.
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Κατά την επίδειξη, ο γονέας, κηδεμόνας ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος θα μπορεί να διαβάσει τη φωτοτυπία του απαντητικού φύλλου και, εφόσον το επιθυμεί, να κρατήσει σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις.
Ωστόσο, απαγορεύεται η λήψη εικόνας του γραπτού με οποιονδήποτε τρόπο, όπως φωτογράφιση με κινητό ή βιντεοσκόπηση.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραλαβή της φωτοτυπίας του απαντητικού φύλλου ή μέρους του.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να παραδώσει την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του, καθώς και το κινητό του τηλέφωνο στον αρμόδιο.
Τι γίνεται μετά την επίδειξη
Μετά το τέλος της επίδειξης, ο ενδιαφερόμενος υπογράφει ότι έλαβε γνώση του απαντητικού φύλλου τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στη συνέχεια, του επιστρέφονται η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο και το κινητό τηλέφωνο.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συντάσσεται πρακτικό και οι φωτοτυπίες των απαντητικών φύλλων καταστρέφονται.
Τα απαντητικά φύλλα φυλάσσονται για ένα έτος από το έτος διεξαγωγής της διαδικασίας και στη συνέχεια καταστρέφονται με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Πηγή Φωτογραφίας: (EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος).
- Μόλις τώρα Τραγωδία στη Βρετανία: Νεκρός μηχανοδηγός και 162 τραυματίες από σύγκρουση τρένων
- 5 λεπτά πριν Ρυθμίσεις οφειλών: Τέλος στις επιπλέον χρεώσεις για όσους πληρώνουν κανονικά
- 14 λεπτά πριν Πότε κινδυνεύετε να χάσετε το αυτοκίνητό σας – Τι προβλέπει ο νόμος για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα




















