Υγεία: Νέα στάση εργασίας την Τετάρτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Σε νέα στάση εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως τις 15:00, ενώ στις 12:30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Διαμαρτυρία για «άνιση μεταχείριση»
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άδικη και άνιση μεταχείριση στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση δημιουργεί εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων», ακόμη και όταν πρόκειται για τα ίδια επαγγέλματα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ίδιες συνθήκες, με τα ίδια καθήκοντα και τους ίδιους κινδύνους, να αντιμετωπίζονται διαφορετικά ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη
Οι εργαζόμενοι επικαλούνται το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, το οποίο, όπως αναφέρουν, εισηγείται την ένταξη των επαγγελμάτων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα υπάρχει, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι δεν έχει αξιοποιηθεί νομοθετικά, με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες υγειονομικούς.
Τι ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι η Επιτροπή εισηγείται την εφαρμογή του κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρόσληψης και τη σχέση εργασίας.
Όπως τονίζει, ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει αναθεωρηθεί και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012, με αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια, ακόμη και μέσα στην περίοδο των μνημονίων.
Στο επίκεντρο τα ασφαλιστικά δικαιώματα
Το βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση για όλους όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα υγείας με επιβαρυμένες συνθήκες.
Η κινητοποίηση της Τετάρτης εντάσσεται στο πλαίσιο των πιέσεων προς την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ.
- 5 λεπτά πριν Θεσσαλονίκη: 24χρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει την αδελφή του
- 28 λεπτά πριν Φωτιά τώρα στη λίμνη Βουλιαγμένης στο Λουτράκι – Δείτε βίντεο
- 35 λεπτά πριν Τι απαντά ο Γρηγόρης Αρναούτογλου για την περιπέτεια της υγείας του



















