Ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να υποβάλλονται οι ενστάσεις για πρόστιμα που επιβάλλει το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω νέας ψηφιακής υπηρεσίας στο gov.gr. Η υπηρεσία αφορά παραβάσεις που σχετίζονται με μέτρα πυροπροστασίας, καθαρισμούς οικοπέδων και άλλες σχετικές υποχρεώσεις.
Η νέα δυνατότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες.
Πώς γίνεται η υποβολή της ένστασης
Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την ένστασή τους προς την αρμόδια Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν./ΔΙ.Π.Υ.) μέσω της πλατφόρμας του gov.gr.
Η πρόσβαση πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet στην υπηρεσία:
«Πολίτης και Καθημερινότητα» → «Καταγγελίες».
Κατά τη διαδικασία:
- τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα μέσω του Μητρώου Προσωπικού Αριθμού και του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας,
- συμπληρώνονται στοιχεία κατοικίας,
- καταχωρούνται τα στοιχεία της επιχείρησης, εφόσον η παράβαση αφορά επαγγελματικό χώρο,
- και δηλώνονται τα στοιχεία της παράβασης, όπως αριθμός πράξης, ημερομηνία και υπηρεσία που επέβαλε το πρόστιμο.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επισύναψης δικαιολογητικών εγγράφων που μπορούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του πολίτη.
Ηλεκτρονική υπογραφή και αποστολή απάντησης
Με την οριστική υποβολή, η ένσταση αποκτά ισχύ υπεύθυνης δήλωσης και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας πλήρη εγκυρότητα μέσω του gov.gr.
Η πορεία του αιτήματος παρακολουθείται ηλεκτρονικά μέσω των θυρίδων gov.gr των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης:
- η απάντηση αποστέλλεται ψηφιακά στη θυρίδα του πολίτη,
- είναι διαθέσιμη και μέσω του gov.gr Wallet,
- ενώ ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται ταυτόχρονα μέσω SMS και e-mail.
Το απαντητικό έγγραφο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr και μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικούς φορείς και δικαστικές αρχές.
Ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος
Η υπηρεσία σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Τμήμα Προληπτικής Πυροπροστασίας του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.
Αποτελεί μέρος των δράσεων για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών.