Ακρίβεια: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ – Εκτοξεύονται οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα

Ακρίβεια: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ – Εκτοξεύονται οι τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα
Νέο κύμα ακρίβειας πλήττει την ελληνική αγορά, με αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και κόστος παραγωγής να εντείνουν την πίεση στα νοικοκυριά (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία προκαλούν έντονο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Οι αυξήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες και βασικά προϊόντα διατροφής διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, με τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ να επηρεάζουν πλέον σχεδόν κάθε κατηγορία προϊόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Απρίλιο κινείται κοντά στο 5%, ενώ η Eurostat έχει ήδη εκτιμήσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,6% σε ετήσια βάση.

Το νέο αυτό κύμα ακρίβειας ενισχύει την ανησυχία των καταναλωτών, ειδικά καθώς οι πιέσεις επεκτείνονται από την ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες μεταφορών.

Ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα αυξήθηκαν περισσότερο

Την ίδια στιγμή, το ΙΕΛΚΑ καταγράφει αυξήσεις τιμών στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κατά 2,23% σε σχέση με πέρυσι.

Οι ανατιμήσεις εμφανίστηκαν σε 14 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων που παρακολουθεί το ινστιτούτο, επιβεβαιώνοντας ότι η πίεση στην αγορά παραμένει έντονη.

Τα μεγαλύτερα «άλματα» τιμών σημειώθηκαν σε:

  • Φρούτα και λαχανικά: +11,96%
  • Βρεφικές και παιδικές τροφές: +7,43%
  • Αλλαντικά: +7,11%
  • Φρέσκα κρέατα: +5,57%
  • Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +4,19%
  • Ξηρούς καρπούς και σνακ: +4%
  • Είδη πρωινού και ροφήματα: +3,56%
  • Έτοιμα γεύματα: +3,36%

Ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά, οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε περιορισμένη παραγωγή και, κατά συνέπεια, σε σημαντικές αυξήσεις τιμών.

Παράλληλα, η αγορά δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πλέον να απορροφήσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής

Οι υψηλές τιμές καυσίμων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος παραγωγής στη βιομηχανία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Επιπλέον, η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενεργειακά προϊόντα εντείνει ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μέρος αυτών των αυξήσεων δεν έχει ακόμη περάσει πλήρως στις τελικές τιμές καταναλωτή. Ωστόσο, θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, καθώς βιομηχανίες, χονδρέμποροι και λιανεμπόριο δεν μπορούν να απορροφούν επ’ αόριστον το αυξημένο κόστος.

Σημαντική άνοδος στον δείκτη τιμών παραγωγού

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν ξεκάθαρα την ένταση των πιέσεων στη βιομηχανία.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2026 κατά 8,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025.

Ακόμη πιο ανησυχητική εμφανίζεται η μηνιαία μεταβολή, καθώς σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2026 ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 10%.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη νέα ενεργειακή αναστάτωση και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου και πρώτων υλών.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού για προϊόντα εξωτερικής αγοράς εκτοξεύθηκαν κατά 20,8% σε ετήσια βάση και 22% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στα προϊόντα που προορίζονται για την εγχώρια αγορά, με άνοδο 3,3% σε ετήσιο επίπεδο και 5,2% μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Η Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της Ε.Ε. στις αυξήσεις τιμών

Η Ελλάδα καταγράφει πλέον μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άνοδο 5,2% στην εγχώρια αγορά μέσα σε έναν μήνα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι:

  • Λιθουανία: 6,9%
  • Ισπανία: 6,5%
  • Ιταλία: 5,9%
  • Ελλάδα: 5,2%
  • Ιρλανδία: 5%

Για σύγκριση, ο μέσος όρος αυξήσεων διαμορφώθηκε στο 3,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο 3,4% στην Ευρωζώνη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το μέλλον της αγοράς

Σε σχέση με το 2021, πριν από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 32,3%, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών προϊόντων.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αποτελούν προσωρινό φαινόμενο.

Αντίθετα, η αγορά φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αυξημένου κόστους, με τους καταναλωτές να καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ακριβότερα τρόφιμα, καύσιμα και βασικές υπηρεσίες.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr