Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ – Οι νέες κάμερες που «σκανάρουν» τους δρόμους

Η Αθήνα μπαίνει πλέον σε εποχή αυστηρής ψηφιακής επιτήρησης στους δρόμους, καθώς το σχέδιο για τη μαζική εγκατάσταση καμερών τροχαίας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι το καλοκαίρι, εκατοντάδες νέες κάμερες αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία της Αττικής, με στόχο τον περιορισμό επικίνδυνων παραβάσεων και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Επεκτείνεται το δίκτυο καμερών στους δρόμους
Η πολιτεία συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων επιτήρησης.
Οι κάμερες τροχαίας λειτουργούν συμπληρωματικά με την παρουσία της Τροχαίας και παρακολουθούν το οδικό δίκτυο σε 24ωρη βάση, καταγράφοντας παραβάσεις και επικίνδυνες συμπεριφορές.
Στόχος του σχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένα πιο αυστηρό και αποτρεπτικό πλαίσιο για τους οδηγούς, ώστε να περιοριστούν τα σοβαρά τροχαία περιστατικά.
Πού δίνεται προτεραιότητα
Η εγκατάσταση των καμερών έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Αττικής, με προτεραιότητα να δίνεται στα πιο επικίνδυνα και επιβαρυμένα σημεία του οδικού δικτύου.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κάμερες καταγραφής παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, καθώς η συγκεκριμένη παράβαση θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συνδέεται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Πόσες κάμερες θα τοποθετηθούν
Η Περιφέρεια Αττικής έχει προαναγγείλει την εγκατάσταση συνολικά 388 καμερών παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, με το έργο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Οδικής Ασφάλειας, Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, αυτή τη στιγμή έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 90 έως 100 κάμερες σε σημεία υψηλού κινδύνου.
Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο αριθμός να φτάσει τις 200 κάμερες, ενώ έως τα μέσα Ιουλίου —εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις— να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο με την εγκατάσταση και των 388 καμερών στην Αττική.
Τα βαριά πρόστιμα για το κόκκινο
Η επέκταση του δικτύου καμερών σημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ποινές του νέου ΚΟΚ για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη είναι ιδιαίτερα αυστηρές.
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
- πρόστιμο 700 ευρώ
- αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε πέντε χρόνια:
- το πρόστιμο αυξάνεται στα 1.000 ευρώ
- η αφαίρεση διπλώματος φτάνει τους 6 μήνες
Σε δεύτερη υποτροπή:
- το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ
- η στέρηση άδειας οδήγησης μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο
- 36 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου

















