Ζαχαράκη για αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι ισχύει σε μειονοτικά και ολιγοθέσια σχολεία

Ζαχαράκη για αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Τι ισχύει σε μειονοτικά και ολιγοθέσια σχολεία
Η Ζαχαράκη παρουσιάζει στη Βουλή το πλαίσιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών στα μειονοτικά σχολεία και τις βασικές ιδιαιτερότητες εφαρμογής του (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Toklik/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής επικαιρότητας μπαίνει η αξιολόγηση εκπαιδευτικών στα μειονοτικά σχολεία, με τη Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να δίνει σαφείς απαντήσεις στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός ξεκαθάρισε πώς εφαρμόζεται το ισχύον πλαίσιο στα σχολεία της Θράκης, τονίζοντας ότι η διαδικασία προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας τους.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών στα μειονοτικά σχολεία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια, σύμφωνα με τον Νόμος 4823/2021.

Συγκεκριμένα:

  • Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος αναλαμβάνει τη γενική και ειδική διδακτική επάρκεια
  • Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας αξιολογεί το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης
  • Παράλληλα, Διευθυντής και Σύμβουλος μαζί εξετάζουν τη συνέπεια και την υπηρεσιακή επάρκεια των εκπαιδευτικών

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα αξιολόγησης καλύπτει τόσο την εκπαιδευτική ποιότητα όσο και την καθημερινή λειτουργία της τάξης.

Δικαίωμα ένστασης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο δικαίωμα ένστασης. Όπως υπογράμμισε η Σοφία Ζαχαράκη:

  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέσα σε 12 ημέρες από την κοινοποίηση της αξιολόγησης
  • Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά
  • Την εξέταση αναλαμβάνει τριμελής Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης

Έτσι, διασφαλίζεται διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διαδικασία.

Ιδιαιτερότητες στα μειονοτικά σχολεία

Η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν είναι «ίδια για όλους». Αντίθετα, λαμβάνει υπόψη κρίσιμους παράγοντες:

  • Το δίγλωσσο πρόγραμμα διδασκαλίας
  • Το γεγονός ότι πάνω από το 70% των σχολείων είναι ολιγοθέσια
  • Το ειδικό καθεστώς που προκύπτει από διεθνείς συμφωνίες και μορφωτικά πρωτόκολλα

Μάλιστα, οι Υποδιευθυντές στα μειονοτικά σχολεία έχουν διευρυμένο ρόλο, καθώς ασκούν αρμοδιότητες αντίστοιχες με εκείνες των Διευθυντών στα δημόσια σχολεία.

Τι σημαίνει στην πράξη για την εκπαίδευση

Η τοποθέτηση της υπουργού δείχνει ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα:

  • Στην εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης
  • Στις ιδιαίτερες ανάγκες των μειονοτικών σχολείων

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της εκπαίδευσης;

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

«Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 3947/17-3-2026

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

H ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ακολουθεί τις προβλέψεις του ν.4823/2021 (Α’136) και της αριθμ. 9950/ΓΔ5/27-01-2023 (Β’ 388) Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) και για τους/τις εκπαιδευτικούς στα Μειονοτικά Σχολεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 66 του ν. 4823/2021: «Οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται από τον οικείο Σύμβουλο Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων, ως προς τη γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης, καθώς και από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τον οικείο Σύμβουλο Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων, ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκειά τους».

Η διαδικασία ένστασης προβλέπεται από τις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου και της Υ.Α. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 9 του άρθρου 79 του ν. 4823/2021:

«1. Ο αξιολογούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση κατά των εκθέσεων αξιολόγησης ενώπιον τριμελούς Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία συνιστάται στην έδρα κάθε μίας από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «9. Η ένσταση ασκείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δώδεκα (12) ημερών από την επομένη της γνωστοποίησης με απόδειξη της αξιολογικής έκθεσης στον αξιολογούμενο. Οι ενστάσεις ασκούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής του άρθρου 81».

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο διορισμός των Διευθυντών/ντριών και των Υποδιευθυντών/ντριών στα μειονοτικά σχολεία πραγματοποιείται σύμφωνα με την αριθμ.1983Σ/111597/Ζ1/12-08-2013 (Β’ 2120) Υ.Α. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις, ο/η Υποδιευθυντής/ντρια στο Μειονοτικό Σχολείο, ασκεί πέραν των αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στη σχετική Υ.Α., και όλες τις αρμοδιότητες που οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν για τους Διευθυντές των δημοσίων σχολείων (υποπερ. 24 της περ.ΙΙΙ της αριθμ. 16287/6-2-1978 Υ.Α. – Β΄139).

Το εν λόγω νομικό πλαίσιο λαμβάνει υπόψη του το ιδιαίτερο καθεστώς που διέπει τα μειονοτικά σχολεία (διεθνείς συνθήκες, μορφωτικά πρωτόκολλα, αμοιβαιότητα κ.λ.π) καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λειτουργίας τους (δίγλωσσο πρόγραμμα διδασκαλίας, μεγάλος αριθμός ολιγοθεσίων σχολείων που υπερβαίνει το 70% του συνολικού αριθμού).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ»

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr