Δημόσιο: Πληρώνει ενοίκια ενώ δεν ξέρει ποια ακίνητα διαθέτει

Σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου καταγράφει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βάζοντας στο επίκεντρο το κόστος που εξακολουθεί να πληρώνει το ελληνικό κράτος για μισθώσεις ακινήτων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του οργάνου, οι στεγαστικές ανάγκες δημόσιων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, υγειονομικών περιφερειών, e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ δεν καταγράφονται με ενιαίο και οργανωμένο τρόπο.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει σταθερός σχεδιασμός ούτε μηχανισμός επανεξέτασης των αναγκών, όταν αυτές μεταβάλλονται στους επιμέρους φορείς.
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλήγει ότι, εξαιτίας αυτής της ανοργανωσιάς, οι μισθώσεις ακινήτων, οι οποίες θεσμικά θα έπρεπε να λειτουργούν ως προσωρινή λύση, αποκτούν στην πράξη μόνιμο χαρακτήρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια ώρα, κάθε φορέας φαίνεται να γνωρίζει μόνο τα ακίνητα που διαχειρίζεται ο ίδιος, χωρίς να υπάρχει κοινή εικόνα για τους διαθέσιμους χώρους, τις δυνατότητες συστέγασης υπηρεσιών ή την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων.
Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα, την ώρα που δεν υπάρχει ολοκληρωμένος μηχανισμός καταγραφής, ελέγχου και αξιοποίησης της ίδιας του της περιουσίας.
- 12 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 13 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν
- 27 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
















