Καύσιμα: Δύο ταχύτητες στις αυξήσεις – χαμηλά το ντίζελ, ψηλά η αμόλυβδη

Καύσιμα: Δύο ταχύτητες στις αυξήσεις – χαμηλά το ντίζελ, ψηλά η αμόλυβδη
Πώς διαμορφώθηκαν οι αυξήσεις (φωτογραφία αρχείου)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η εικόνα των τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα αποτυπώνει μια διπλή πραγματικότητα: συγκρατημένη αύξηση στο ντίζελ σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, αλλά πιο έντονη άνοδο στην αμόλυβδη. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή φωτίζουν τις διαφοροποιήσεις αυτές, αναδεικνύοντας τόσο τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και τις επιπτώσεις των διεθνών πιέσεων και των εγχώριων παρεμβάσεων.

Πώς διαμορφώθηκαν οι αυξήσεις

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν την περίοδο από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 26 Απριλίου, η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μικρότερη αύξηση στο ντίζελ κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Αντίθετα, στην αμόλυβδη η άνοδος είναι πιο έντονη, τοποθετώντας τη χώρα στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων αυξήσεων.

Ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρωζώνη για το ντίζελ έφτασε τα 44 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 32 λεπτά ανά λίτρο. Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται η Πορτογαλία με 57 λεπτά ανά λίτρο, η Γαλλία και η Ολλανδία με 56 λεπτά, το Βέλγιο με 53 λεπτά και η Πολωνία με 48 λεπτά.

Στην περίπτωση της βενζίνης, η αύξηση στην Ελλάδα ανήλθε σε 27 λεπτά ανά λίτρο, ξεπερνώντας κατά έξι λεπτά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 21 λεπτών. Με το ίδιο ποσοστό αύξησης βρίσκεται δίπλα στην Πορτογαλία, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Πρώτο είναι το Βέλγιο με 42 λεπτά, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 37, η Γερμανία με 33 και η Ολλανδία με 32 λεπτά ανά λίτρο.

Οι απόλυτες τιμές στα πρατήρια

Στις 26 Απριλίου, η τιμή του ντίζελ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1,87 ευρώ ανά λίτρο, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 2,08 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα στη 10η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Η αμόλυβδη, από την άλλη πλευρά, διαμορφώθηκε στα 2 ευρώ ανά λίτρο, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1,89 ευρώ. Η Ελλάδα μοιράζεται την πέμπτη θέση με την Ιταλία, που έχει αντίστοιχη τιμή.

Η Ολλανδία παραμένει η ακριβότερη αγορά, τόσο στο ντίζελ με 2,58 ευρώ ανά λίτρο όσο και στη βενζίνη με 2,50 ευρώ. Στο ντίζελ ακολουθούν η Ιταλία με 2,26 ευρώ, η Γαλλία με 2,21 και η Γερμανία με 2,10 ευρώ ανά λίτρο.

Στη βενζίνη, μετά την Ολλανδία, ακριβότερη είναι η Γερμανία με 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 2,04 ευρώ και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία στα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Παράγοντες που συγκράτησαν τις τιμές

Τα στοιχεία, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση η αρμόδια αρχή, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις, η εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά παραμένει συγκρατημένη, ως αποτέλεσμα τόσο της λειτουργίας της αγοράς εντός των θεσμοθετημένων ορίων μικτού περιθωρίου κερδοφορίας σε πρατήρια καυσίμων και εταιρείες εμπορίας, όσο και των στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως η επιδότηση των 0,20 λεπτών στο ντίζελ.

Οι πολιτικές επιλογές και τα μέτρα στήριξης

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δεν προχώρησαν σε μείωση των φόρων στα καύσιμα. Αντί αυτού, εφαρμόστηκε επιδότηση 20 λεπτών ανά λίτρο στο ντίζελ, μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και παρατάθηκε.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Fuel Pass, με τις αιτήσεις των δικαιούχων να ολοκληρώνονται στις 30 Απριλίου, ενώ η ισχύς των αγορών καυσίμων επεκτείνεται έως το τέλος Ιουλίου.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr