Ακριβαίνει το ψωμί: Πόσο θα φτάσει η τιμή του

Ακριβαίνει το ψωμί: Πόσο θα φτάσει η τιμή του
Λουκέτα και αλλαγές στον χάρτη της αγοράς (φωτογραφια αρχειου)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα αυξήσεων βρίσκονται καταναλωτές και επαγγελματίες, καθώς το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα φαίνεται πως μπαίνουν ξανά στο «στόχαστρο» της ακρίβειας. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και οι πιέσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον κλάδο της αρτοποιίας.

Πιέσεις που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών

Οι αρτοποιοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Η ενεργειακή επιβάρυνση, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας.

Όπως επισημαίνεται από εκπροσώπους του κλάδου, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, οι αυξήσεις στα προϊόντα θεωρούνται αναπόφευκτες. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα γίνουν, αλλά πότε θα φτάσουν στον καταναλωτή.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το πότε θα φανούν οι ανατιμήσεις

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Έλσα Κουκουμέρια, τονίζει ότι μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει να απορροφήσουν το κόστος. Ωστόσο, προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει στήριξη, οι ανατιμήσεις θα γίνουν αισθητές το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο.

«Το Πάσχα δεν κάναμε ανατιμήσεις αλλά σίγουρα η κατάσταση δείχνει πως θα πρέπει να θωρακιστούμε και, εάν δεν στηριχθεί ο κλάδος από την πολιτεία, το αυξημένο μεταφορικό κόστος και το επίσης αυξημένο κόστος των πρώτων υλών κάποια στιγμή θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια. Σκοπός μας δεν είναι να γίνουν αυξήσεις μέσα στο καλοκαίρι που υπάρχει μειωμένη ζήτηση, αλλά αν δεν υπάρξει συνολική στήριξη πάμε σε αυξήσεις τον Σεπτέμβριο».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Λειβαδόπουλος, εκτιμά ότι οι αυξήσεις μπορεί να έρθουν πολύ νωρίτερα, ακόμη και από τον Μάιο ή και εντός Απριλίου.

Το ενεργειακό κόστος «πνίγει» τον κλάδο

Οι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν ανακοινωθεί δεν καλύπτουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες.

Η αύξηση στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έχει επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, ειδικά στην περιφέρεια, όπου πολλοί φούρνοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για την παραγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επιπλέον κόστος φτάνει ακόμη και τα 300 ευρώ τον μήνα.

Πρώτες ύλες και μισθοί ανεβάζουν το κόστος

Παράλληλα με την ενέργεια, ανοδική πορεία καταγράφουν και οι τιμές βασικών πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή, η αύξηση του κατώτατου μισθού επιβαρύνει περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.

Οι αρτοποιοί προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, ωστόσο όπως τονίζουν, μέρος των αυξήσεων είναι δύσκολο να απορροφηθεί και ενδέχεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Λουκέτα και αλλαγές στον χάρτη της αγοράς

Η πίεση στον κλάδο αποτυπώνεται και στα στοιχεία των τελευταίων ετών. Από το 2021 έως το 2024 έχουν κλείσει περίπου 1.000 φούρνοι σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου 120 στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αύξηση κατά περίπου 600 σημείων ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης, γεγονός που αλλάζει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Έλλειψη προσωπικού και ανάγκη για στήριξη

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που δυσκολεύει τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των αρτοποιών ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, όπως μείωση ασφαλιστικών εισφορών και προγράμματα επενδύσεων – για παράδειγμα σε φωτοβολταϊκά – ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Όπως προειδοποιούν, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, τα «λουκέτα» αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr