Στεγαστική κρίση: Τι κρατά χιλιάδες ακίνητα εκτός αγοράς

Στεγαστική κρίση: Τι κρατά χιλιάδες ακίνητα εκτός αγοράς
Γιατί δεν αξιοποιούνται και τι φταίει

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Η εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα αποδεικνύεται πιο σύνθετη απ’ όσο φαίνεται, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των κλειστών κατοικιών μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα. Παρά τις εκτιμήσεις ότι το διαθέσιμο απόθεμα θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση της στεγαστικής κρίσης, τα δεδομένα δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περιοριστική.

Σύμφωνα με αναλύσεις της αγοράς, περίπου το 90% των κλειστών ακινήτων είτε αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια είτε απαιτεί σημαντικές τεχνικές παρεμβάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άμεση διάθεσή του. Αντίθετα, μόλις το 10% θεωρείται «ώριμο» για αξιοποίηση, χωρίς σοβαρά εμπόδια.

Νομικά και τεχνικά εμπόδια

Πολλά ακίνητα εμφανίζουν ασάφειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο ή πολεοδομικά προβλήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις λείπουν βασικά τεχνικά στοιχεία. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό παραμένει αναξιοποίητο ή ακόμη και ακαταχώρητο, γεγονός που δυσκολεύει την πλήρη αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της αγοράς.

Από τα καταγεγραμμένα ακίνητα, ένα μικρό μόνο μέρος θεωρείται κατάλληλο για άμεση διάθεση σε αγοραστές ή ενοικιαστές, περιορίζοντας έτσι την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η αξιοποίησή τους στην αγορά κατοικίας.

Ο ρόλος της δημόσιας περιουσίας

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της προσφοράς, ωστόσο και εδώ εντοπίζονται σημαντικές δυσκολίες. Πολλά δημοτικά ακίνητα απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες και παρεμβάσεις πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν, ενώ αρκετά παραμένουν «παγωμένα» λόγω θεσμικών και διοικητικών εμποδίων.

Κοινωνική πίεση και ανάγκη για λύσεις

Η στεγαστική κρίση επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών. Έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θεωρεί πως η έλλειψη ελέγχου στην αγορά επηρεάζει άμεσα τις τιμές, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα κοινωνικής πίεσης.

Η ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις και καλύτερη οργάνωση της αγοράς ακινήτων καθίσταται πλέον επιτακτική, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών και να περιοριστεί η πίεση στα νοικοκυριά.

Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr