Κατέρρευσε το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο
Ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, UNE, ανακοίνωσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι σημειώθηκε κατάρρευση του εθνικού συστήματος ηλεκτροδότησης.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια του μπλακάουτ. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μια σειρά εκτεταμένων διακοπών ρεύματος που έχουν πλήξει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.
Οι διακοπές ηλεκτροδότησης στην Κούβα διαρκούν συχνά πολλές ώρες ή ακόμη και ημέρες και έχουν προκαλέσει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό.
Διαμαρτυρίες μετά τις διακοπές ρεύματος
Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης οδήγησε το Σαββατοκύριακο σε μια σπάνια βίαιη διαμαρτυρία στη χώρα, η οποία διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.
Πίεση από τις ΗΠΑ και ενεργειακό εμπάργκο
Η ενεργειακή κρίση στο νησί συνδέεται και με τις εξελίξεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φέτος η Ουάσινγκτον ενίσχυσε την πίεση προς την Αβάνα, μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τον Ιανουάριο. Η Βενεζουέλα αποτελεί τον βασικότερο ξένο σύμμαχο και οικονομικό υποστηρικτή της Κούβας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διακόψει τις αποστολές βενεζουελάνικου πετρελαίου προς την Κούβα και προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να πουλήσει πετρέλαιο στο νησί.
Η απόφαση αυτή έχει επιδεινώσει την κατάσταση στο ήδη παρωχημένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης
Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Κούβα βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης» και ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το νησί δεν έχει λάβει καμία αποστολή καυσίμων εδώ και τρεις μήνες.