Οι εκδηλώσεις που αξίζει να δείτε σήμερα (12/3)

Από τις πρωινές ξεναγήσεις και τις εικαστικές στάσεις μέχρι τα βραδινά live, το θέατρο και τις νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες, η σημερινή ημέρα, 12 Μαρτίου, φέρνει ένα πυκνό πρόγραμμα πολιτισμού για όσους αναζητούν τι να κάνουν, τι παίζει σήμερα στο θέατρο, ποιες εκθέσεις είναι ανοιχτές και ποιες συναυλίες ξεχωρίζουν από το απόγευμα έως το βράδυ. Η πολιτιστική κίνηση ξεκινά νωρίς και απλώνεται σε μουσεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί, μουσικές σκηνές, θεατρικές αίθουσες και κινηματογράφους, δίνοντας επιλογές για κάθε ηλικία και κάθε διάθεση.
Η μέρα ανοίγει με δράσεις για παιδιά και οικογένειες, αλλά και με χώρους τέχνης που υποδέχονται κοινό ήδη από το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, το βρεφικό θεατρικό «Κου-κουτί!» του ΚΘΒΕ παρουσιάζεται στο ισόγειο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 10:30 και ξανά στις 11:45, απευθυνόμενο σε παιδιά από 18 μηνών έως 4 ετών. Η παράσταση, που βασίζεται στην ιδέα ότι ένα απλό κουτί μπορεί να γεννήσει έναν ολόκληρο κόσμο φαντασίας, έχει διάρκεια 30 λεπτά και ακολουθείται από 10 λεπτά παιχνιδιού, ενώ τα εισιτήρια διαμορφώνονται στα 15 ευρώ για συνοδό με ένα παιδί, 8 ευρώ για δεύτερο συνοδό και 20 ευρώ για συνοδό με δύο παιδιά. Την ίδια ώρα, στην Ηλιούπολη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεχίζει το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες» από τις 09:30 έως τις 11:30, με δράσεις για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, που συνδυάζουν αφήγηση, εικαστικά, δημιουργικό παιχνίδι και γνώση γύρω από βιβλία, φύση, κοινωνία και ανθρώπινη ιστορία.
Για όσους προτιμούν τέχνη και περιήγηση στο κέντρο της πόλης, η Αθήνα δίνει από νωρίς εικαστικά ραντεβού. Στο Κολωνάκι, η P Gallery Sculpture ανοίγει σήμερα από τις 11:00 έως τις 19:00 την ομαδική έκθεση «The Magic Realm», όπου έργα των Γιάννη Γαΐτη, Γιώργου Λάμπρου, Εύας Παπαδοπούλου, Κυριάκου Ρόκου, Φιλόλαου, Jean-Paul Douziech, Jean-Michel Pradel-Fraysse και Rob Stultiens στήνουν ένα φανταστικό περιβάλλον με μυθολογικές αναφορές, παιχνιδιάρικη διάθεση και γλυπτική που συνομιλεί με την ποπ κουλτούρα και τη φαντασία. Παράλληλα, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, ανοιχτή από τις 11:00 έως τις 19:00 με ελεύθερη είσοδο, ο Νάσος Χαλκίδης παρουσιάζει την έκθεση «Παρακμιακοί Παράδεισοι», με περισσότερα από 20 έργα σε μεικτή τεχνική, μεγάλα τελάρα και πορτρέτα που φωτίζουν την ανθρώπινη παρουσία, τη βία της εποχής, αλλά και τη βαθύτερη κοινωνική ανάγνωση της ζωγραφικής. Την ίδια ώρα, στο Kapopoulos Fine Arts, επίσης στο Κολωνάκι, η έκθεση «Ενοχικός πατριωτισμός – Made in Greece» του Χρήστου Αντωναρόπουλου μένει ανοιχτή έως τις 20:00 και φέρνει στο προσκήνιο μια σύγχρονη, έντονα συμβολική ζωγραφική πρόταση, που συνδυάζει παράδοση, φωτισμό, plexiglass, μέταλλο και ποπ αναφορές. Στη Θεσσαλονίκη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ λειτουργεί σήμερα 09:00-14:00 και ξανά 17:00-21:00, φιλοξενώντας την έκθεση «Μανουσάκης, Πιτέρη, Τσατσάγιας: Τρεις καλλιτέχνες από το Μουσείο που δεν έγινε», μια εικαστική συνομιλία που ανασυνθέτει πλευρές της ιστορίας της «Διαγωνίου» και φέρνει στο προσκήνιο πάνω από 50 έργα.
Το μεσημέρι, στις 12:00, το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα οργανώνει ξενάγηση ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών, εντάσσοντας τη σημερινή ημέρα σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων για τον Μάρτιο, που περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις, οικογενειακά προγράμματα και μουσικές βραδιές. Το μουσείο στη Μητροπόλεως 44 συνεχίζει να επενδύει σε μια πιο ζωντανή, συμμετοχική σχέση με το κοινό, μετατρέποντας την επίσκεψη σε εμπειρία που ξεπερνά την απλή περιήγηση.
Από το απόγευμα και μετά, η πολιτιστική ατμόσφαιρα αλλάζει ρυθμό. Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην Κεντρική Σκηνή της Συγγρού, κάνει πρεμιέρα σήμερα στις 20:30 «Το Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα, σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιώργου Γούση. Η νέα αυτή παράσταση-εμπειρία, που θα παρουσιάζεται Πέμπτη έως Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 14:00, συνδυάζει μουσική, θέατρο, αφήγηση και εικαστικό σύμπαν, βασισμένη στο έργο του Σαιντ-Εξυπερύ σε μετάφραση Στρατή Τσίρκα. Ο ίδιος ο Αγγελάκας βρίσκεται επί σκηνής μαζί με τη Νάντια Μπαϊμπά, την Ειρήνη Μπούνταλη και τον Νικόλα Παπούλια, ενώ τη ζωντανή μουσική υπογράφουν οι Coti K., Νίκος Γιούσεφ, Περικλής Τσουκαλάς και Κωνσταντίνος Ζάμπος. Η παράσταση διαρκεί 65 λεπτά, γίνεται με χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και τα εισιτήρια ξεκινούν από 13 ευρώ για περιορισμένη ορατότητα, φτάνοντας έως 40 ευρώ για κανονική τιμή, με ειδικές εκπτώσεις για ανέργους, ΑμεΑ, φίλους Στέγης και ομάδες.
Στις 20:30, η μουσική σκηνή της Αθήνας δίνει επίσης τρεις διαφορετικές αφορμές εξόδου. Στο Goethe-Institut Athen, με ελεύθερη είσοδο, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει ρεσιτάλ για σόλο βιολοντσέλο αφιερωμένο στη μνήμη της Sofia Gubaidulina. Ο τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ ερμηνεύει τα Preludes αρ. 1, 2, 3 και 10 της μεγάλης συνθέτριας, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται από έργα των Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά, Κωνσταντίας Γουρζή, Βάνιας Κούρτη-Παπαμούστου, Coreen Morsink και Έφης Μαρκουλάκη, δημιουργώντας μια ενιαία μουσική γέφυρα ανάμεσα στη μνήμη, τη σύγχρονη δημιουργία και τις νέες γυναικείες φωνές στη σύνθεση. Την ίδια ώρα, στο Caja de Musica στους Αμπελοκήπους, οι «Κατσαναίοι» ανοίγουν τις πόρτες στις 20:30 και ανεβαίνουν στη σκηνή στις 21:00 για να παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους άλμπουμ «Αγκάλιασμα». Το σχήμα που έχουν ιδρύσει ο Ορέστης και η Ερρικέτη Κατσάνη συνεχίζει τη διαδρομή του ανάμεσα στο έντεχνο, το λαϊκό και την παράδοση, με όλα τα τραγούδια του δίσκου να φέρουν την υπογραφή του Ορέστη Κατσάνη και τη βασική ερμηνεία της Ερρικέτης Κατσάνη. Στη σκηνή, το κοινό θα ακούσει τη νέα δουλειά, παλιότερα κομμάτια και αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής μουσικής, με εισιτήριο 10 ευρώ.
Η θεατρική Αθήνα περνά απόψε από πολλές διαδρομές. Στις 21:00, το Rabbithole στο Μεταξουργείο συνεχίζει για δεύτερη βραδιά το «Γιου γιαϊ γιάκο» της Μαρίσσας Φαρμάκη, μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο εμπνευσμένη από την πραγματική αποστολή του 1999 στο ηφαίστειο Γιουγιαϊγιάκο, στα σύνορα Χιλής και Αργεντινής, όπου ανακαλύφθηκαν τα μουμιοποιημένα παιδιά των Ίνκας. Η παράσταση, διάρκειας 75 λεπτών χωρίς διάλειμμα, συνδυάζει ποίηση, αφήγηση, έρευνα και μνήμη, ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ γενική είσοδος και 12 ευρώ για φοιτητές, ανέργους και ατέλειες. Την ίδια ώρα, στη Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου στην Πλατεία Κολιάτσου κάνει πρεμιέρα «Το σημειωματάριο» του Ζαν Κλοντ Καρριέρ, μια πνευματώδης κωμωδία για τον έρωτα, τη μοναξιά και το απρόβλεπτο της ζωής. Ο Νίκος Νίκας και η Ελένη Κούστα δίνουν σώμα σε μια ιστορία όπου ένας οργανωμένος εργένης βλέπει τη ζωή του να ανατρέπεται από την είσοδο μιας απρόσμενης γυναίκας στο διαμέρισμά του. Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά και τα εισιτήρια για Πέμπτη διαμορφώνονται στα 10 ευρώ.
Στις 21:15, στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, κάνει πρεμιέρα το «The D.O.G.» του Γιώργου Τσαγκαράκη, ένα τραγικό καμπαρέ με στοιχεία συνειδησιακού θρίλερ που ακουμπά τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, της εργασιακής πειθαρχίας, της αποδοτικότητας και της υπακοής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Θοδωρής, 45 ετών, AI Data Trainer σε διεθνή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ένας άνθρωπος που ζει μέσα σε KPIs, μπόνους απόδοσης και μια πραγματικότητα που σταδιακά διαλύει τα όρια μεταξύ επιτυχίας και εσωτερικής ασφυξίας. Η παράσταση διαρκεί 110 λεπτά και τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ για ανέργους, ΑμεΑ και άτομα άνω των 65 ετών.
Στη μουσική πλευρά της βραδιάς, το Half Note Jazz Club στο Μετς υποδέχεται στις 21:30 το Dimitris Papadopoulos Quartet. Ο τρομπετίστας και συνθέτης Δημήτρης Παπαδόπουλος επιστρέφει στη σκηνή μαζί με τον Σάμι Αμίρη στο πιάνο, τον Περικλή Τριβόλη στο κοντραμπάσο και τον Παναγιώτη Θέμα στα τύμπανα, παρουσιάζοντας original συνθέσεις που κινούνται ανάμεσα στο post bop και τη modern jazz, με αναφορές στον ήχο της Νέας Υόρκης και στα μεγάλα ονόματα της τζαζ, από τον Freddie Hubbard και τον Woody Shaw μέχρι τον Tom Harrell και τον Wynton Marsalis. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 12 ευρώ.
Εκτός Αθήνας, η βραδινή ατζέντα παραμένει δυνατή. Στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, ο «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, παρουσιάζεται απόψε στις 21:00. Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, με τον Πασχάλη Τσαρούχα στον ρόλο του Αλέξη Ζορμπά, μεταφέρει στη σκηνή το εμβληματικό μυθιστόρημα για τη σύγκρουση ανάμεσα στη σκέψη και την πράξη, την ελευθερία, τη θνητότητα και τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να ζήσει χωρίς αναβολές. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 7 ευρώ. Στο Ρέθυμνο, συνεχίζονται παράλληλα οι δράσεις του 11ου Φεστιβάλ Αντίβαρο, που εκτείνονται έως τα μέσα Μαΐου, κρατώντας ενεργή μια εστία σύγχρονου θεάτρου και δημιουργικής φιλοξενίας στην Κρήτη.
Στους κινηματογράφους, η Πέμπτη φέρνει τέσσερις νέες πρεμιέρες με εντελώς διαφορετικό ύφος. Η «Διαθήκη της Αν Λι» της Μόνα Φάστβολντ, με την Αμάντα Σέιφριντ, αφηγείται την αληθινή ιστορία της ιδρύτριας των Shakers σε ένα θρησκευτικό δράμα για την πίστη, την ουτοπία και την κοινωνική ισότητα, με διάρκεια 137 λεπτά και διανομή από τη Feelgood. Οι «Δοκιμάστριες» του Σίλβιο Σολντίνι, βασισμένες στο διεθνές μπεστ σέλερ «Στο Τραπέζι του Λύκου», παρακολουθούν τις γυναίκες που αναγκάζονταν να δοκιμάζουν το φαγητό του Χίτλερ, σε ένα σκληρό, γυναικείο δράμα επιβίωσης, αλληλεγγύης και φόβου, διάρκειας 123 λεπτών. Ο «Μάγος του Κρεμλίνου» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο ως Βλαντιμίρ Πούτιν, εστιάζει στη σχέση εξουσίας, προπαγάνδας και χειραγώγησης στη μετασοβιετική Ρωσία, με διάρκεια 156 λεπτών. Για το οικογενειακό κοινό, ο «Μυστικός Πράκτορας Μπέρνι: Αποστολή στον Άρη» φέρνει στις μεγάλες οθόνες τον γκαφατζή πολικό αρκούδο της δημοφιλούς σειράς «Bernard», σε μια διαστημική περιπέτεια 96 λεπτών.
Για όποιον, τέλος, θέλει μια πιο χαλαρή, αλλά εξίσου διαδραστική έξοδο με παιδιά, το Eco Zoo στο Village Shopping & More στον Ρέντη λειτουργεί σήμερα από τις 16:00 έως τις 22:00 και προτείνει έναν «ζωολογικό κήπο» χωρίς αιχμαλωσία, με ρομποτικά ομοιώματα ζώων, διαδραστικές οθόνες, θαλάσσιους δεινόσαυρους, πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι γύρω από το φυσικό περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη φιλοζωία. Οι γενικές τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ για ενήλικες και 8 ευρώ για παιδιά άνω των 3 ετών, ενώ υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και ΑμεΑ.
Έτσι, η σημερινή διαδρομή δεν περιορίζεται σε μία μόνο έξοδο. Ξεκινά από το πρωί με βιβλιοθήκες, βρεφικό θέατρο και εκθέσεις, συνεχίζεται το μεσημέρι με ξεναγήσεις και εικαστικές στάσεις, δυναμώνει το απόγευμα με μουσεία και ανοιχτούς χώρους τέχνης και κορυφώνεται το βράδυ με συναυλίες, τζαζ, σύγχρονο θέατρο, λογοτεχνικές διασκευές, μεγάλες σκηνικές παραγωγές και κινηματογραφικές πρεμιέρες.
- 55 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















