Υπουργείο Πολιτισμού: Εθνική Στρατηγική προστασίας μνημείων από την κλιματική αλλαγή

Υπουργείο Πολιτισμού: Εθνική Στρατηγική προστασίας μνημείων από την κλιματική αλλαγή
Μέτρα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θωράκιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή παρουσίασε το Υπουργείο Πολιτισμού, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Η νέα Εθνική Στρατηγική για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο πρόληψης, διαχείρισης κινδύνων και προσαρμογής των μνημείων στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τη στρατηγική ως την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα που ενσωματώνει την κλιματική διάσταση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί μία από τις λίγες αντίστοιχες πρωτοβουλίες διεθνώς που ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρηματοδότηση 22 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Εθνική Στρατηγική εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Προστασία Εμβληματικών Τόπων και Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή», το οποίο χρηματοδοτείται με 22 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το σχέδιο σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ υλοποιήθηκε σε συντονισμό με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής προστασίας των μνημείων, που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις διεθνείς πρακτικές διαχείρισης κινδύνων.

Σχεδιασμός έως το 2050

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, η στρατηγική ακολουθεί έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με ορίζοντα το 2050, ενώ παράλληλα προβλέπει ενδιάμεσους στόχους ανά πενταετία.

Το σχέδιο οργανώνεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες δράσης:

  • Διάγνωση των κλιματικών κινδύνων

  • Εποπτεία και παρακολούθηση των επιπτώσεων

  • Πρόληψη μέσω σχεδιασμού και υποδομών

  • Θεραπεία, δηλαδή στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας

Οι άξονες αυτοί λειτουργούν συνδυαστικά και δημιουργούν έναν ολοκληρωμένο κύκλο διαχείρισης κινδύνου, που ξεκινά από την επιστημονική ανάλυση των απειλών και καταλήγει σε πρακτικές παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σχέδια προσαρμογής για αρχαιολογικούς χώρους

Η Εθνική Στρατηγική προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Σχέδια προσαρμογής για δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους έως το 2030

  • ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας αξιολόγησης κλιματικών κινδύνων

  • έργα πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης κατολισθήσεων

  • πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού

Παράλληλα, ήδη έχουν υλοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αντιπλημμυρικά έργα στο Δίον και τα Μάλια, συστήματα πυρασφάλειας στους Φιλίππους και τον Μυστρά, καθώς και έργα προστασίας από κατολισθήσεις στους Δελφούς.

Προστασία μνημείων και πρόληψη κινδύνων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι η προστασία των μνημείων δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται μόνο στην αποκατάσταση ζημιών.

Όπως σημείωσε, η νέα προσέγγιση δίνει έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και τον συστηματικό σχεδιασμό, ενώ παράλληλα προωθείται ειδικός Κανονισμός Πυροπροστασίας για αρχαιολογικούς χώρους, ο οποίος καλύπτει ένα σημαντικό θεσμικό κενό.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • αξιολόγηση κινδύνων πυρκαγιάς

  • διαχείριση της βλάστησης

  • βελτίωση της πρόσβασης για τα μέσα πυρόσβεσης

  • δημιουργία ασφαλών διαδρομών διαφυγής για επισκέπτες και εργαζομένους

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr