Χρήστος Βαλαβανίδης: Πέθανε στα 82 του ο σπουδαίος ηθοποιός και ποιητής

Βαρύ πένθος σκεπάζει τον χώρο του Πολιτισμού μετά την είδηση ότι ο Χρήστος Βαλαβανίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός και ποιητής αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες και κατέληξε το βράδυ της 6ης Μαρτίου, σκορπίζοντας συγκίνηση σε συναδέλφους και κοινό.
Την απώλειά του γνωστοποίησαν με συγκινητική ανάρτηση η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του θεάτρου «Από Κοινού».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ (ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Νοσηλεία και μάχη με την ασθένεια
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης είχε νοσηλευτεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν και πήρε εξιτήριο στις αρχές Ιανουαρίου, η υγεία του επιδεινώθηκε. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να ανακάμψει.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα μηνυμάτων συμπαράστασης από τον καλλιτεχνικό κόσμο, που μιλά για έναν πολυτάλαντο δημιουργό με ξεχωριστή παρουσία.
Μια σπουδαία διαδρομή στο θέατρο
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικό Θέατρο το 1973, υπηρέτησε το θέατρο με συνέπεια και πάθος. Συνεργάστηκε με κρατικές σκηνές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και με ιδιωτικούς θιάσους.
Ξεχώρισε σε παραστάσεις όπως:
«Το Ημέρωμα της Στρίγγλας»
«Αντώνιος και Κλεοπάτρα»
«Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβος Καμπανέλλης
«Άλκηστη – Κύκλωπας»
«Η Τρελή του Σαγιό»
Το 1996 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Ασπασία Κράλλη το «Από Μηχανής Θέατρο», μετατρέποντας έναν βιομηχανικό χώρο σε σύγχρονη θεατρική σκηνή.
Κινηματογράφος και τηλεόραση
Η παρουσία του στον κινηματογράφο υπήρξε εξίσου σημαντική. Συμμετείχε σε ταινίες όπως:
«Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκος Περάκης
«Η Φωτογραφία» του Νίκος Παπατάκης
«Το Κλάμα Βγήκε απ’ τον Παράδεισο» των Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου
Παράλληλα, πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Το Μινόρε της Αυγής» και «Οι Άνδρες δεν Υπάρχουν Πια».
Το 1980 τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα».
Ο ποιητής πίσω από τον ηθοποιό
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης δεν περιορίστηκε στην υποκριτική. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, ενώ έργα του συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Παράλληλα, συνέγραψε τηλεοπτικά σενάρια και συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά.
- 58 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















