ΗΠΑ: Ψηφοφορία στη Βουλή για τον περιορισμό των εξουσιών Τραμπ στον πόλεμο με το Ιράν

ΗΠΑ: Ψηφοφορία στη Βουλή για τον περιορισμό των εξουσιών Τραμπ στον πόλεμο με το Ιράν
Αντιπαράθεση για τις εξουσίες Τραμπ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει σήμερα πρόταση που επιχειρεί να περιορίσει τις εξουσίες του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία δύσκολα θα εγκριθεί, καθώς η Γερουσία απέρριψε ήδη μια παρόμοια πρόταση την προηγούμενη ημέρα.

Η πρόταση κατατέθηκε από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τόμας Μάσι και τον Δημοκρατικό Ρο Κάνα και προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να εξασφαλίζει έγκριση του Κογκρέσου πριν από οποιαδήποτε συνέχιση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Τεχεράνης.

Δημοκρατικοί: «Το Κογκρέσο πρέπει να έχει τον τελικό λόγο»

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση για τις εξουσίες πολέμου του προέδρου των ΗΠΑ. Πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι, μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, η εκτελεστική εξουσία έχει ενισχυθεί σημαντικά εις βάρος του νομοθετικού σώματος.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε συνειδητά να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για έναν πόλεμο που ο ίδιος επέλεξε και που ήδη επεκτάθηκε σε περισσότερες από δέκα χώρες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα για τον πόλεμο

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, μόνο το Κογκρέσο έχει την αρμοδιότητα να κηρύσσει πόλεμο. Ωστόσο, ένας νόμος του 1973 δίνει στον εκάστοτε πρόεδρο τη δυνατότητα να διατάξει περιορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με βάση το προτεινόμενο ψήφισμα, ο πρόεδρος θα υποχρεωνόταν να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από «μη εξουσιοδοτημένες εχθροπραξίες» στο Ιράν, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει επίσημα την επιχείρηση.

Αντίδραση Ρεπουμπλικανών

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί απορρίπτουν την πρόταση. Ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «επικίνδυνη» και υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ενισχύσει τους αντιπάλους των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Τόμας Μάσι, ένας από τους βασικούς εισηγητές του ψηφίσματος, επιμένει ότι το Κογκρέσο πρέπει να διατηρήσει τον θεσμικό του ρόλο.

«Στο Σύνταγμά μας, η εξουσία κήρυξης πολέμου ανήκει αποκλειστικά στο Κογκρέσο», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί χρειάζονται σαφώς καθορισμένη αποστολή και πολιτική εντολή πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr