Χειμερινές εκπτώσεις: Πτώση τζίρου για τις μισές επιχειρήσεις

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος για το παραδοσιακό λιανεμπόριο, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισές επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να υποχωρεί, παρά τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων. Η εικόνα που αποτυπώνεται επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη πίεση στην αγορά και εντείνει τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του θεσμού των εκπτώσεων.
Υποχώρηση τζίρου για 1 στις 2 επιχειρήσεις
Αναμική ήταν η καταναλωτική ζήτηση κατά τις πρόσφατες χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, εξέλιξη που έρχεται μετά ένα αρνητικό για το παραδοσιακό λιανεμπόριο 2025.
Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), μία στις δύο επιχειρήσεις πραγματοποίησε μικρότερο κύκλο εργασιών και μόλις μία στις 10 επιχειρήσεις μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2025.
Υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, χαμηλή ανταπόκριση
Οι αρνητικές εν πολλοίς επιδόσεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων ήρθαν παρά το γεγονός ότι δύο στις τρεις επιχειρήσεις εφάρμοσαν ποσοστά εκπτώσεων άνω του 30%.
Ειδικότερα, ποσοστά έκπτωσης 31%-40% είχε το 33% των επιχειρήσεων, εκπτώσεις 41%-50% το 28%, ενώ εκπτώσεις πάνω από 50% έκανε μόλις το 4% των επιχειρήσεων.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σε σύγκριση με το εξωτερικό οι παραπάνω εκπτώσεις παραμένουν χαμηλές, καθώς σε αρκετές ακόμη εμπορικές επιχειρήσεις δεν είναι εδραιωμένη η συνήθεια της μείωσης των αποθεμάτων, η διατήρηση των οποίων συνεπάγεται μόνο κόστος και μάλιστα υψηλό.
Προβληματισμός για το πλαίσιο λειτουργίας
Η απογοήτευση από τα αποτελέσματα των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, σε συνδυασμό με το αυστηρό ρυθμιστικό τους πλαίσιο που επιβάλλει ο κώδικας δεοντολογίας για τις προσφορές και εκπτώσεις, ωθεί δύο στους τρεις επιχειρηματίες να μη διατηρήσουν τις μειωμένες τιμές και τις προσφορές μετά το επίσημο πέρας της εκπτώτικής περιόδου.
Μάλιστα, μία στις τρεις επιχειρήσεις επιθυμεί μείωση της διάρκειας της εκπτώτικής περιόδου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβούλευση για το πλαίσιο λειτουργίας των εκπτώσεων.
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εκπτώσεις σε όλα τα εμπορεύματα του καταστήματος. Εντούτοις, σημαντικό μερίδιο (22%) επιχειρηματιών υιοθέτησε εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενδεχομένως ως επιχειρηματική τακτική, εξαιτίας και της διόγκωσης του κόστους προμηθευτών.
Περιορισμένη η σημασία του Ιανουαρίου
Οι πωλήσεις για μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν διαφοροποιήθηκαν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της εκπτώτικής περιόδου.
Ωστόσο, η σημασία του Ιανουαρίου για τις πωλήσεις φαίνεται να περιορίζεται, εύρημα που επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.
- 35 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















