Συντάξεις-ΕΦΚΑ: Ποιοι θα δουν πρώτοι χρήματα με τη νέα Fast Track διαδικασία

«Ανοιχτή πληγή» στο σύστημα απονομής συντάξεων του Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) παραμένουν οι καθυστερήσεις στις επικουρικές. Το πρόβλημα είναι εντονότερο καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα έχει ασφαλιστεί σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνήθως σε συνδυασμούς όπως ΙΚΑ–ΕΤΕΑΜ, ΟΑΕΕ–ΕΤΕΑΜ ή ΕΤΑΠ-ΜΜΕ–ΕΤΕΑΜ.
Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις
Με το ισχύον καθεστώς, όταν ο ασφαλισμένος έχει χρόνο ασφάλισης σε περισσότερα από ένα επικουρικά ταμεία, απαιτείται εσωτερική διαδικασία μεταξύ των υπηρεσιών για να διαπιστωθεί ποιος φορέας είναι αρμόδιος να εκδώσει τη σύνταξη.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ανταλλαγή στοιχείων και αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών του ΕΦΚΑ — ακόμη και όταν αυτές στεγάζονται σε κοντινά κτίρια — με αποτέλεσμα να απαιτούνται μήνες μόνο για τον καθορισμό της αρμοδιότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν ακόμη και τα δύο χρόνια, ειδικά όταν εμπλέκονται δύο ή τρία πρώην ταμεία με διαφορετικά αρχεία και χειρόγραφες καρτέλες ενσήμων.
Σήμερα, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται σε περίπου 30.000.
Ο ρόλος του νόμου 5078/2023
Η απονομή επικουρικής σύνταξης με βάση τη 15ετία, όπως προβλέπεται από τον νόμο 5078/2023, θεωρήθηκε σωτήριο μέτρο, καθώς επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ο συνολικός χρόνος επικουρικής ασφάλισης πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 έτη ώστε η σύνταξη να απονέμεται από τον φορέα στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση.
Ωστόσο, όταν ο ασφαλισμένος διαθέτει περισσότερα από 15 έτη διαδοχικής ασφάλισης (π.χ. 25 ή 30 χρόνια), αρμόδιος θεωρείται ο φορέας στον οποίο έχει τον μεγαλύτερο χρόνο και πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις. Αυτή η διαδικασία, όμως, εξακολουθεί να δημιουργεί καθυστερήσεις.
Τι αλλάζει με τη νέα διάταξη
Με νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που εξετάζεται τους τελευταίους μήνες, προβλέπεται:
- Κατάργηση της εσωτερικής αλληλογραφίας μεταξύ υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό αρμοδιότητας.
- Ενιαία αντιμετώπιση όλου του χρόνου διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης.
- Αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση της σύνταξης στο τελευταίο ταμείο, ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει διανυθεί σε άλλα ταμεία.
Στην πράξη, η αίτηση θα παραμένει στο τελευταίο ταμείο και θα εξετάζεται από αυτό, ενώ ο συνολικός χρόνος διαδοχικής ασφάλισης θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίος εντός του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ — και όχι μόνο η 15ετία, όπως ισχύει σήμερα.
Με τη νέα παρέμβαση εκτιμάται ότι η επικουρική σύνταξη θα εκδίδεται άμεσα, με διαδικασία fast track, μόλις εκδοθεί η κύρια σύνταξη.
Ψηφιοποίηση: Το τέλος του «χαρτώου βασιλείου»
Καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση θα διαδραματίσει και η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η σάρωση 53 εκατομμυρίων εγγράφων που είχαν εντοπιστεί σε αποθήκες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η καταχώρισή τους στο ασφαλιστικό ιστορικό κάθε πολίτη.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, με τις πρώτες απτές βελτιώσεις στους χρόνους απονομής να θεωρούνται θέμα μηνών.
- 2 λεπτά πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ
- 5 λεπτά πριν Νέα Γραμμή 5 στο Μετρό της Αθήνας: Πότε ξεκινά και ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί
- 14 λεπτά πριν Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο και κατέληξε ο ίδιος
















