Ένοπλες Δυνάμεις: Σε εφαρμογή το νέο σύστημα στρατιωτικής θητείας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αφετηρία την κατάταξη της Α’ ΕΣΣΟ 2026. Οι στρατεύσιμοι παρουσιάζονται στις μονάδες τους σταδιακά έως και τις 27 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζοντας ένα νέο πλαίσιο εκπαίδευσης και υπηρεσίας.
Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η νέα θητεία αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρυθμιστικής «Ατζέντας 2030», με στόχο έναν σύγχρονο, καλύτερα εκπαιδευμένο και επιχειρησιακά έτοιμο στρατό.
Γιατί αλλάζει η στρατιωτική θητεία
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, της τεχνολογικής προόδου και της διαφορετικής φύσης των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως αυτές καταγράφονται στις πρόσφατες διεθνείς συγκρούσεις.
Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των οπλιτών και η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
Νέα βασική εκπαίδευση 10 εβδομάδων
Κεντρικός άξονας του νέου μοντέλου είναι η βασική εκπαίδευση διάρκειας 10 εβδομάδων, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς. Το πρόγραμμα αναβαθμίζεται τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με περισσότερη πρακτική εκπαίδευση, αυξημένο αριθμό βολών και νέες μορφές ασκήσεων.
Παράλληλα, εντάσσονται νέα αντικείμενα, όπως:
- Α’ Βοήθειες και πυροπροστασία
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση
- Χειρισμός και αντιμετώπιση drones
- Νυχτερινές βολές και σύνθετες ασκήσεις πεδίου
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), με θεωρητική εκπαίδευση, προσομοιώσεις και πρακτική άσκηση, ενώ οι επιτυχόντες αποκτούν πιστοποιημένη δεξιότητα και ειδικό διακριτικό.
Λιγότερες ΕΣΣΟ και νέα δομή κατάταξης
Στο νέο σύστημα:
- Οι ΕΣΣΟ μειώνονται από 6 σε 4 (Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο),
- Όλοι οι στρατεύσιμοι κατατάσσονται αρχικά στον Στρατό Ξηράς,
- Η κατάταξη πραγματοποιείται σε 13 Κέντρα Εκπαίδευσης,
- Η θητεία παραμένει 12μηνη, με 9μηνη υπηρεσία για όσους υπηρετούν σε Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ΕΛΔΥΚ και Προεδρική Φρουρά.
Ειδική εκπαίδευση και πιστοποιημένες δεξιότητες
Ακολουθεί ειδική εκπαίδευση διάρκειας 4 εβδομάδων, σε επιλεγμένες μονάδες, σχολές και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Οι ειδικότητες αναδιαρθρώνονται και μειώνονται σε 19 σύγχρονες εκπαιδευτικές κατηγορίες, ενώ καταργούνται αντικείμενα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές επιχειρησιακές ανάγκες.
Παράλληλα, ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποιημένων δεξιοτήτων, όπως χειριστής drone, κυβερνοασφάλεια, ναυαγοσώστης και οπλουργός, με προοπτική επέκτασης στις επόμενες ΕΣΣΟ.
Τοποθετήσεις σε επιχειρησιακές μονάδες
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι οπλίτες τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας, με προτεραιότητα σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο, όπου θα υπηρετήσει περίπου το 70% των στρατευσίμων. Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με σύστημα μοριοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη δεξιότητες, προσόντα και εντοπιότητα.
Σημαντική αύξηση μηνιαίας αποζημίωσης
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο οικονομικό σκέλος. Η μηνιαία αποζημίωση αυξάνεται:
- στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν στην παραμεθόριο,
- στα 50 ευρώ για την ενδοχώρα.
Παράλληλα, προβλέπονται αυξημένα ποσά για πολύτεκνους, γονείς και ορφανούς οπλίτες, με αποζημιώσεις που φτάνουν έως και τα 200 ευρώ.
Αναβαθμίζεται και το συσσίτιο
Τέλος, το νέο μοντέλο περιλαμβάνει ουσιαστική αναβάθμιση του συσσιτίου, με αύξηση της τροφοδοτικής μερίδας από 4,50 σε 6,40 ευρώ, νέο διατροφολόγιο βάσει σύγχρονων προτύπων και δυνατότητα εξατομικευμένων μερίδων για ειδικές ανάγκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- 14 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 45 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















