Χατζηδάκης: «Πριν το Πάσχα οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό»

Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τοποθετείται χρονικά πριν από το Πάσχα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τις σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές Απριλίου. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας παράλληλα τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια σε μισθούς, φορολογία και συντάξεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, η νέα αύξηση αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα, συνεχίζοντας την πορεία μεταβολών που έχουν προηγηθεί, κατά τις οποίες ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 650 ευρώ σε 880 ευρώ τον μήνα. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος και της μηνιαίας παρακράτησης φόρου.
«Εξαντλούμε τα περιθώρια του προϋπολογισμού», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, δεν διαθέτει μαγικές συνταγές για την αύξηση των εισοδημάτων, διότι τέτοιες συνταγές δεν υπάρχουν. Αλλά προχωρά με πολιτικές φιλοαναπτυξιακές, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, μειώσεις φόρων, βελτίωση του περιβάλλοντος και αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο όριο του εφικτού», πρόσθεσε.
Χρηματοδότηση από την ΕΕ και επόμενη περίοδος
Αναφερόμενος στη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και το ενδεχόμενο περιορισμού της ευρωπαϊκής στήριξης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει σημαντικά κονδύλια και μετά το 2027.
«Η στήριξη θα είναι σχεδόν της ίδιας έντασης με την παρούσα φάση. Στην τρέχουσα περίοδο τα διαθέσιμα κονδύλια από ΕΣΠΑ, αγροτικές επιδοτήσεις, δάνεια και Ταμείο Ανάκαμψης κυμαίνονται στα 75-77 δισ. ευρώ. Με βάση την πρόταση της ΕΕ για την επόμενη περίοδο είναι περίπου 50 δισ., στα οποία προστίθενται τα δάνεια και τα κονδύλια του Ταμείου Ανταγωνιστικότητας που είναι συνολικά για τις χώρες της ΕΕ 400 δισ. ευρώ. Επομένως και ένα μικρό τμήμα να πάρει η Ελλάδα από αυτό, θα είναι μια μεγάλη συνεισφορά. Η στήριξη θα υπάρχει, εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σοβαρότητα με φιλοαναπτυξιακές πολιτικές που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά», επεσήμανε.
Πολιτικές εξελίξεις και εκλογές 2027
Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών του 2027, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι το δίλημμα δεν αφορά ιδεολογικούς διαχωρισμούς αλλά τον τρόπο διακυβέρνησης.
«Ό,τι και αν καταλογίζει κανείς στη ΝΔ, είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί να εργάζεται συστηματικά, με αποτέλεσμα και ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές. Από την άλλη πλευρά, έχουμε δημαγωγία, υπερβολές, τοξικότητα, θεωρίες συνωμοσίας, αντιλήψεις που αντανακλούν “ψεκασμένες” θεωρίες. Στο μέτωπο του ορθολογισμού θα προσέθετα εν μέρει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως έχει την τάση να εγκαταλείπει τον εαυτό του και να ρέπει προς την υπερβολή», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι να πάρει η ΝΔ τρίτη τετραετία, αλλά να σκεφτούμε πώς δεν θα γυρίσουμε τρεις τετραετίες πίσω. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη ΝΔ, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Και από αυτό αποδεικνύεται ο ανορθολογισμός τους. Πώς θέλουν να εμφανίζονται ως εναλλακτική λύση, όταν το μόνο στο οποίο ασκούνται είναι ο πετροπόλεμος;».
Κριτική στη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αναφερόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τις παρεμβάσεις της στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε:
«Πάντα υπάρχουν κάποιοι γραφικοί που επιτρέπουν στο εαυτό τους τέτοιες ακρότητες. Όταν κάποιος επιτίθεται, διακόπτει συνεχώς και χρησιμοποιεί οξύτατες και προσβλητικές εκφράσεις, από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να απαιτήσεις από τον απέναντι να αυτοσυγκρατείται και να δίνει πάντοτε τόπο στην οργή. Υποχρέωσή μας είναι, επειδή η πολιτική έχει και έναν ρόλο παιδευτικό, να μένουμε όσο περισσότερο μπορούμε σε ένα υψηλό επίπεδο. Αλλά και υποχρέωση όλων αυτών που μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές είναι κάποια στιγμή να κάνουν ένα διάλειμμα και να δουν αν αυτό πάει κάπου. Διότι, αυτή η πολιτική του εντυπωσιασμού σε πάει μερικούς μήνες, σε πάει ίσως μερικά χρόνια, αλλά κανένας δεν έχει μείνει στην πολιτική επειδή έβριζε τους απέναντι και διέκοπτε συνέχεια στη Βουλή».
- 42 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















