Νέο κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλέτες της εφορίας

Νέο κύμα αναγκαστικών μέτρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο, στρέφοντας το βλέμμα της σε όσους διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και κυρίως σε μεγαλοοφειλέτες που δεν έχουν αξιοποιήσει τις διαθέσιμες ρυθμίσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται δεκάδες ακίνητα, τα οποία οδηγούνται σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μέσα στους επόμενους μήνες.
Σαράντα ακίνητα στο ηλεκτρονικό σφυρί
Συνολικά 40 ακίνητα οφειλετών έχουν ήδη προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό από τα τέλη του επόμενου μήνα έως και τις αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για κατοικίες, επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους, οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 7.000 ευρώ και φτάνουν έως και τα 3,5 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας το εύρος και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που τίθενται προς εκποίηση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 112,5 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Η ΑΑΔΕ έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη άνω των 6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Ενδεικτικά ακίνητα στη λίστα
Μεταξύ των ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί για πλειστηριασμό περιλαμβάνονται:
- Διαμέρισμα δευτέρου ορόφου 114 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή με τιμή πρώτης προσφοράς 247.000 ευρώ.
- Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου 113,65 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή με θέση στάθμευσης 11 τ.μ. και δώμα 60,74 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 340.000 ευρώ.
- Οικόπεδο 346,85 τ.μ. με οικία 80,63 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή, με τιμή πρώτης προσφοράς 260.000 ευρώ.
- Διαμέρισμα πρώτου ορόφου 136,90 τ.μ. στην Κηφισιά, με τιμή πρώτης προσφοράς 396.000 ευρώ.
- Αγρός 5,8 στρεμμάτων με βιομηχανικό κτίριο 595 τ.μ. στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατύκαμπου Λάρισας, με τιμή πρώτης προσφοράς 220.000 ευρώ.
- Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου 80,50 τ.μ. στο Περιστέρι, με τιμή πρώτης προσφοράς 126.000 ευρώ.
- Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 780,89 τ.μ. με οικοδομή και θέσεις στάθμευσης στη Νέα Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,5 εκατ. ευρώ.
- Αγροτεμάχιο 25.460 τ.μ. με βιομηχανική εγκατάσταση στη Βοιωτία, με τιμή πρώτης προσφοράς 3,5 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία πριν τον πλειστηριασμό
Για οφειλές μεγάλου ύψους, η φορολογική διοίκηση προχωρά σε δεσμεύσεις, κατασχέσεις και, εφόσον απαιτηθεί, σε πλειστηριασμούς ακινήτων του οφειλέτη. Υπό προϋποθέσεις, εξαιρείται μόνο η πρώτη κατοικία.
Πριν από τη διενέργεια πλειστηριασμού, προηγείται η κατάσχεση του ακινήτου. Πριν από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής ή υπερημερίας. Εξαίρεση αποτελεί η κατάσχεση χρηματικών ποσών, για την οποία δεν απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας της απαίτησης, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να δεσμεύσει ακίνητα πριν την ενημέρωση του οφειλέτη.
Τι σημαίνει η κατάσχεση για τον οφειλέτη
Από την επίδοση της έκθεσης κατάσχεσης, ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών του στοιχείων, ακόμη κι αν αυτά δεν αναφέρονται ρητά στην έκθεση ή αν ήταν παρών κατά την κατάσχεση.
Η κατάσχεση δεν ισοδυναμεί αυτομάτως με πλειστηριασμό. Αν όμως οι οφειλές δεν έχουν ρυθμιστεί, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας οφείλει, μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού, η οποία δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από 5 μήνες από την έκδοση του προγράμματος.
Εάν ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιηθεί την ορισμένη ημέρα, εκδίδεται νέο πρόγραμμα εντός έτους, με νέα ημερομηνία. Οι προθεσμίες αυτές μπορεί να παρακαμφθούν μόνο για σπουδαίο λόγο που αιτιολογείται εγγράφως. Η έκδοση προγράμματος μετά την πάροδο των προθεσμιών δεν συνεπάγεται ακυρότητα.
Αναστολή της διαδικασίας επιτυγχάνεται είτε με ένταξη του οφειλέτη σε ρύθμιση οφειλών είτε με δικαστική απόφαση αναστολής.
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 2 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν
- 16 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
















