Υπό έρευνα γνωστός συνδικαλιστής για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και της Δικαιοσύνης βρίσκεται γνωστός και προβεβλημένος συνδικαλιστής, στο πλαίσιο έρευνας για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων που προορίζονταν για εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα.
Δέσμευση λογαριασμών και ακινήτου μετά από εντολή Βουρλιώτη
Με εντολή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς και ένα ακίνητο του συνδικαλιστή, ενώ το σχετικό πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, αποδίδονται δύο κακουργήματα – υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα – γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη ποινικών εξελίξεων.
Η Αρχή εξέτασε χρηματοδοτήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεπερνούν συνολικά τα 73 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2020–2025, ποσά τα οποία προέρχονταν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Στην υπόθεση εμπλέκονται έξι ακόμη φυσικά πρόσωπα και έξι εταιρείες, οι οποίες φέρονται να λειτούργησαν ως «οχήματα» για τη διοχέτευση των κονδυλίων. Η έρευνα κατέγραψε πρακτικές απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών, με εταιρείες που εναλλάσσονταν συστηματικά ως ανάδοχοι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αναθέσεις δεν είχαν αναρτηθεί στη «Διαύγεια».
Αναλήψεις μετρητών και μεταφορές χρημάτων χωρίς νόμιμη αιτιολογία
Παράλληλα, διαπιστώθηκαν μεταφορές χρημάτων προς προσωπικούς λογαριασμούς χωρίς νόμιμη αιτιολογία, καθώς και αναλήψεις μετρητών που υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, στοιχεία που –κατά την Αρχή– υποδηλώνουν απόπειρα απόκρυψης της προέλευσης και της τελικής ιδιοποίησης των κεφαλαίων.
Με βάση τα ευρήματα, η Αρχή εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα ανοίγει τον δρόμο για την ποινική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να δώσουν εξηγήσεις, πριν ληφθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.
- 6 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- 7 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα (4/6) σε ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών, Ανατομία και Βιολογική Γεωργία
- 12 λεπτά πριν Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοιχτή έως 10 Ιουλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις – Η προθεσμία που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι















