Ανησυχία για την Κυλλήνη: «Δίνει μέχρι 6 Ρίχτερ» – Τι εξετάζουν οι σεισμολόγοι

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη συγκρατημένη ανησυχία του για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κυλλήνης.
Όπως επισημαίνει, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σεισμική διέγερση με μικροσεισμούς, γεγονός που από μόνο του δεν προκαλεί πανικό, ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή έχει δείξει και στο παρελθόν παρόμοια συμπεριφορά, η οποία οδήγησε σε σεισμούς που έφτασαν έως και τα 6 Ρίχτερ.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πως απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των δεδομένων, ώστε να διευκρινιστεί αν πρόκειται για μια απλή σμηνοσειρά ή για προσεισμική δραστηριότητα που ενδεχομένως προαναγγέλλει ισχυρότερη δόνηση.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου
Ακολουθεί η ανάρτησή του:
«Από την καθημερινή αξιολόγηση της σεισμικής δράσης στην Ελλάδα ξεχωρίζουμε τη συστάδα σεισμών που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή της Κυλλήνης. Μεγαλύτερο μέγεθος 3.5 στις 6.1.2026. Η περιοχή έχει δύο χαρακτηριστικά: (1) στο παρελθόν τα μεγαλύτερα μεγέθη δεν υπερέβησαν το 6.0, αλλά οι σεισμοί ήταν βλαβεροί, (2) κατά κανόνα προηγήθηκαν προσεισμοί, οι οποίοι μάλλον ευνοούνται από τις σεισμοτεκτονικές και γεωλογικές συνθήκες. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επαρκούν για να προβούμε σε αξιόπιστη ανάλυση της σεισμικότητας και να αποφανθούμε αν η τρέχουσα σεισμική δράση αποτελεί επίσης προσεισμική ακολουθία ή σμηνοσειρά που δεν θα καταλήξει σε ισχυρό σεισμό. Ωστόσο, η διερεύνηση θα συνεχιστεί τακτικά. Αυτό είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη αντίληψη περί εκτίμησης του χρονικώς εξαρτώμενου σεισμικού κινδύνου».
- 20 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα















