Βίντεο-σοκ: Άνδρες ποζάρουν ατάραχοι μπροστά από σιντριβάνι λάβας

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε ένα απρόσμενο περιστατικό που καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση της έκρηξης του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη, όταν δύο άνδρες εμφανίστηκαν να κινούνται σε απόσταση αναπνοής από τη λάβα, μέσα σε περιοχή όπου η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται αυστηρά.
Το συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου 39ου επεισοδίου της έκρηξης του Κιλαουέα, το οποίο ξεκίνησε την ίδια ημέρα και διήρκεσε λιγότερο από έξι ώρες.
Άφωνοι οι θεατές του live stream
Όσοι παρακολουθούσαν τη ζωντανή μετάδοση της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) είδαν ξαφνικά δύο άνδρες να περπατούν ατάραχοι μπροστά από τις εκρηκτικές πηγές λάβας, ακριβώς στο οπτικό πεδίο της κάμερας V1cam, που βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου.
Το περιστατικό καταγράφηκε περίπου στις 11:03 το βράδυ, με τους δύο άνδρες να κινούνται μπρος-πίσω μπροστά από τα φωτεινά σιντριβάνια λάβας, προκαλώντας σοκ στους θεατές της μετάδοσης.
Σύμφωνα με το οπτικό υλικό:
- ο ένας από τους δύο άνδρες φαινόταν να τραβά φωτογραφίες
- στη συνέχεια κοίταξε απευθείας τον φακό και έκανε τη χαρακτηριστική χειρονομία «shaka»
- ο δεύτερος πέρασε μπροστά από την κάμερα φορώντας σακίδιο
Οι δύο άνδρες παρέμειναν στο πλάνο για σχεδόν δύο λεπτά, πριν απομακρυνθούν και χαθούν από το οπτικό πεδίο της κάμερας.
Περιοχή απολύτως απαγορευμένη για το κοινό
Το σημείο όπου καταγράφηκε το περιστατικό βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης και ανήκει σε ζώνη όπου η πρόσβαση είναι απολύτως απαγορευμένη, λόγω:
- της ενεργής ηφαιστειακής δραστηριότητας
- των απρόβλεπτων ροών λάβας
- της έκλυσης τοξικών αερίων
Η κάμερα V1cam είναι εγκατεστημένη στο βορειοδυτικό χείλος του κρατήρα Χαλεμαουμάου, μέσα στην καλντέρα της κορυφής του Κιλαουέα, σε σημείο που – όπως αναφέρεται και επίσημα – δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό.
Τι λέει η USGS – Πώς βρέθηκαν εκεί;
Η γεωλόγος Κέιτι Μάλιγκαν ανέφερε ότι κανένα μέλος του προσωπικού του Παρατηρητηρίου Ηφαιστείων της Χαβάης της USGS δεν βρισκόταν στην κλειστή αυτή περιοχή κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου επεισοδίου της έκρηξης.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με:
- το πώς οι δύο άνδρες κατάφεραν να εισέλθουν στη φυλασσόμενη ζώνη
- αν παραβιάστηκαν μέτρα ασφαλείας
- και αν υπήρξε ελλιπής επιτήρηση την ώρα της έκρηξης
Οι αρμόδιες αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η προσέγγιση ενεργών ηφαιστείων κατά τη διάρκεια εκρήξεων μπορεί να αποβεί μοιραία, ακόμη και για έμπειρους επιστήμονες, εξαιτίας:
- αιφνίδιων εκρήξεων
- μεταβολών στη ροή της λάβας
- τοξικών αερίων χωρίς προειδοποίηση
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την ταυτότητα των δύο ανδρών ή για το αν έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος τους.
- 24 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 55 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου


















