Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη (24/12/2025)

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025.
Σήμερα, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025, το Εορτολόγιο στρέφει το βλέμμα σε πρόσωπα που συνδέθηκαν με πίστη, μαρτυρία και ασκητική ζωή. Παράλληλα, αρκετά ονόματα έχουν την τιμητική τους, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Γιορτές της ημέρας
Η Εκκλησία τιμά:
- Ευγενείας της Οσιομάρτυρος
- Αγίου Αχμέτ (Άχμεδ) του Νεομάρτυρος
Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
Χρόνια πολλά σε όσους και όσες φέρουν τα ονόματα:
- Ευγενία, Ευγενούλα, Ευγενίτσα, Τζένη, Τζενούλα
- Ευγενίκη
- Αχμέτ, Άχμεδ
- Αφροδίσιος, Αντίοχος, Βιτιμίων, Βιτίμιος
- Βασίλα
- Πρωτάς, Αχαϊκός, Υάκινθος, Σόσσιος, Θεόκλειος
Οι Άγιοι της ημέρας με μια ματιά
Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς
Η Αγία Ευγενία έζησε στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. και μεγάλωσε σε οικογένεια με ισχυρή κοινωνική θέση. Όταν ο πατέρας της ανέλαβε διοικητικό αξίωμα στην Αλεξάνδρεια, η ίδια συνέχισε τις σπουδές της και ξεχώρισε για την παιδεία της.
Ωστόσο, ένα κείμενο άλλαξε την πορεία της: όταν διάβασε τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ένιωσε ότι βρήκε λόγο «ζωντανό» και ελπιδοφόρο. Έτσι, ενώ οι γονείς της ετοίμαζαν γάμο με Ρωμαίο αξιωματούχο, εκείνη αρνήθηκε, πήρε μια τολμηρή απόφαση και έφυγε κρυφά, μεταμφιεσμένη, για να ακολουθήσει τον δρόμο της πίστης.
Στη συνέχεια βαπτίστηκε, έλαβε το μοναχικό σχήμα και αργότερα επέστρεψε στην οικογένειά της, παρασύροντας με το παράδειγμά της κι άλλους στη χριστιανική πίστη. Τελικά, όταν δεν δέχθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, οι διώκτες της την οδήγησαν στο μαρτύριο και εκείνη ολοκλήρωσε «τον καλό αγώνα» με αποκεφαλισμό.
Άγιος Φίλιππος
Ο Άγιος Φίλιππος, πατέρας της Αγίας Ευγενίας, πλήρωσε κι εκείνος το τίμημα της σύγκρουσης με τον φανατισμό της εποχής. Σύμφωνα με την παράδοση, τον θανάτωσαν με μαχαίρι, σφραγίζοντας τη μαρτυρία του.
Άγιος Αχμέτ (Άχμεδ) ο Κάλφας, Νεομάρτυρας
Η ιστορία του Αγίου Αχμέτ ξεχωρίζει γιατί ξεκινά από έναν άνθρωπο που δεν μεγάλωσε μέσα στον χριστιανισμό. Ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, είχε υψηλή θέση και αρχικά ανήκε στο ισλάμ. Όμως, μέσα από την καθημερινή επαφή του με δύο Ορθόδοξες γυναίκες στο σπίτι του, ήρθε σε επαφή με πρακτικές της πίστης, όπως το αντίδωρο και ο αγιασμός.
Καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει μια «παράξενη ευωδία» που παρατηρούσε, άρχισε να ρωτά, να αμφιβάλλει και τελικά να αναζητά. Έτσι, πήγε κρυφά σε λειτουργία στο Πατριαρχείο και, συγκλονισμένος από όσα βίωσε, αποφάσισε να βαπτιστεί και να ζήσει ως χριστιανός, έστω και κρυφά για μεγάλο διάστημα.
Η καθοριστική στιγμή ήρθε όταν, σε συγκέντρωση ισχυρών της εποχής, δήλωσε ανοιχτά πως το μεγαλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι η πίστη των Χριστιανών. Από εκεί και μετά, οι αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν σε μαρτύριο, με αποκεφαλισμό στις 3 Μαΐου 1682.
Αγία Βασίλα
Για την Αγία Βασίλα οι πηγές κρατούν λίγες λεπτομέρειες, όμως η παράδοση τη συνδέει με την Αγία Ευγενία. Το βέβαιο είναι ότι η Βασίλα μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, παραμένοντας σταθερή στην πίστη.
Άγιοι Πρωτάς και Υάκινθος
Οι Άγιοι Πρωτάς και Υάκινθος ακολούθησαν την Αγία Ευγενία ως υπηρέτες και συνασκητές. Όταν ήρθε η ώρα της δοκιμασίας, δεν υποχώρησαν: οι διώκτες τους τούς θανάτωσαν με ξίφος στη Ρώμη.
Όσιος Νικόλαος «ο από στρατιωτών»
Ο Όσιος Νικόλαος ξεκίνησε ως στρατιώτης και συμμετείχε σε πολεμικές εκστρατείες. Σε ένα ταξίδι, αντιμετώπισε έντονο πειρασμό, αλλά επέλεξε εγκράτεια και καθαρότητα. Αργότερα εγκατέλειψε τον στρατιωτικό βίο, έγινε μοναχός και έζησε με αφοσίωση, μέχρι που κοιμήθηκε ειρηνικά.
Άγιος Αχαϊκός
Ο Άγιος Αχαϊκός μαρτύρησε δια ξίφους, δίνοντας μαρτυρία πίστης μέχρι τέλους.
Όσιος Αντίοχος – Όσιος Βιτιμίων (Βιτίμιος) – Όσιος Αφροδίσιος
Το Εορτολόγιο αναφέρει ακόμη ασκητές που τίμησαν τη σιωπή, την προσευχή και την άσκηση:
- Ο Όσιος Αντίοχος συνδέεται από ερευνητές με τον συγγραφέα της «Πανδέκτου», μοναχό της Μονής Αγίου Σάββα.
- Ο Όσιος Βιτιμίων/Βιτίμιος παρουσιάζεται ως ασκητής με έντονο πνεύμα υπακοής.
- Ο Όσιος Αφροδίσιος αναφέρεται ως άνθρωπος ερήμου που έζησε λιτά και εκοιμήθη ειρηνικά.
Άγιοι Σόσσιος και Θεόκλειος – Άγιος Καστούλος
Τέλος, οι αναφορές σε παλαιούς κώδικες μιλούν για μάρτυρες που βασανίστηκαν σκληρά και τελικά αποκεφαλίστηκαν, επειδή δεν αρνήθηκαν τον Χριστό:
- Σόσσιος και Θεόκλειος
- Καστούλος
Όσιος Αγάπιος ο νεώτερος
Ο Όσιος Αγάπιος ο νεώτερος (κατά κόσμον Αντώνιος Αντωνόπουλος), με καταγωγή από τη Δημητσάνα, συνέδεσε το όνομά του με την παιδεία. Σπούδασε, εκάρη μοναχός και ανέλαβε για δεκαετίες τη σχολή της γενέτειράς του, υπηρετώντας με συνέπεια τη διδασκαλία και τη διαμόρφωση νέων ανθρώπων, με τρόπο απλό και λιτό.
- 9 λεπτά πριν Καλαμάτα: Προθεσμία για απολογία πήρε ο 41χρονος γυναικοκτόνος
- 13 λεπτά πριν Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Ο ΙΣΑ ζητά άμεση πληρωμή των γιατρών
- 23 λεπτά πριν Γιατί η Heineken αποζημιώνει τη Βεργίνα















