«Όχι» στο Μαξίμου, «ναι» στη συνέχιση του αγώνα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Σε τροχιά κλιμάκωσης μπαίνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη και έντονη πανελλαδική συνέλευση στη Νίκαια της Λάρισας, με κομβικό αίτημα – μεταξύ άλλων – την πλήρη απαλλαγή από ποινικές διώξεις για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις.
«Όχι» στο Μαξίμου, «ναι» στη συνέχιση του αγώνα
Η κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νίκαιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Εκπρόσωποι αγροτικών μπλόκων από όλη τη χώρα, ύστερα από διαλογική συζήτηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και χωρίς πλήρη απαλλαγή από ποινικές διώξεις, δεν υπάρχει λόγος προσέλευσης σε μια συνάντηση κορυφής.
Αντίθετα, οι αγρότες αποφάσισαν να συντάξουν αναλυτική λίστα αιτημάτων, την οποία θα αποστείλουν στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι ο διάλογος προϋποθέτει πράξεις και όχι απλές προσκλήσεις.
Στο επίκεντρο η πλήρης απαλλαγή από ποινικές διώξεις
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις που κυριάρχησαν στη συνέλευση, η πλήρης απαλλαγή από ποινικές διώξεις και πρόστιμα θεωρείται αδιαπραγμάτευτος όρος για την εκτόνωση της έντασης.
Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν τον αγώνα τους με τον φόβο δικαστικών περιπετειών, την ώρα που – όπως λένε – διεκδικούν την επιβίωσή τους.
«Αν δεν δοθούν όσα ζητάμε και αν δεν υπάρξει καθαρή λύση στο θέμα των διώξεων, θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάριος Κατράκουλιας από την Επιτροπή Αγώνα Προμαχώνα, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία.
Πανελλαδικός χάρτης κινητοποιήσεων
Την ίδια ώρα, τα αγροτικά μπλόκα παραμένουν ενεργά σε όλη τη χώρα. Από τη Μακεδονία και τη Θράκη έως τη Δυτική Ελλάδα, δεκάδες κόμβοι εθνικών και επαρχιακών οδών φιλοξενούν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Οι παραγωγοί κλείνουν δρόμους, διατηρώντας ανοιχτές μόνο διόδους για οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ σε πολλές περιοχές μοιράζουν τοπικά προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς.
Κόμβοι όπως η Κουλούρα, το Νησέλι, το Γυψοχώρι, ο Μπράλος, ο Φιλώτας και τα Πράσινα Φανάρια καταγράφουν αυξημένη κινητικότητα, με το αγροτικό κίνημα να δείχνει ότι διαθέτει αντοχές και σχέδιο.
Λαϊκά γλέντια και μήνυμα προς την κοινωνία
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες σε διάφορες περιοχές επιλέγουν και συμβολικές δράσεις. Στα Χανιά, στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών επί του ΒΟΑΚ, διοργανώνεται λαϊκό γλέντι με φαγητό και κρασί, στέλνοντας μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται με τη στήριξη της κοινωνίας.
«Δεν φταίνε οι αγρότες για την ταλαιπωρία, αλλά μια πολιτική που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα», τονίζουν, επαναφέροντας στο προσκήνιο το αίτημα για δικαιοσύνη, στήριξη και πλήρη απαλλαγή από ποινικές διώξεις.
- 3 λεπτά πριν Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για 18 νέα έργα στη Δυτική Μακεδονία
- 9 λεπτά πριν Ζεφύρι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- 16 λεπτά πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ















