Κλιμακώνονται οι αγροτικές διαμαρτυρίες: Νέα μπλόκα και αποκλεισμοί σε εθνικές οδούς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με περισσότερα από 6.000 τρακτέρ να έχουν βγει στους δρόμους και τουλάχιστον 14 μπλόκα να επηρεάζουν την κυκλοφορία. Το κύμα διαμαρτυρίας απλώνεται καθημερινά, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις μετακινήσεις αλλά και για την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση.
Ποια σημεία παραμένουν κλειστά
Οι αποκλεισμοί συνεχίζονται σε κομβικά σημεία, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, παραμένουν κλειστά:
- τα Διόδια Μαλγάρων στο ρεύμα προς Αθήνα,
- η Εθνική Οδός στο ύψος της Νίκαιας,
- τμήματα του Ε65 σε δύο σημεία: κοντά στα Τρίκαλα και κοντά στην Καρδίτσα,
- στην Εγνατία Οδό, ο κόμβος Σελίου στο ρεύμα προς Βέροια.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ενώ οι αποκλεισμοί επηρεάζουν τόσο την εμπορική κίνηση όσο και τις καθημερινές μετακινήσεις.
Πού αναμένονται νέα μπλόκα
Καθώς η ένταση των κινητοποιήσεων κλιμακώνεται, νέες εστίες μπλόκων προγραμματίζονται σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο:
- στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, κοντά στα Πράσινα Φανάρια και το αεροδρόμιο,
- στα Βίλια,
- στο Δερβένι, τόσο στην παλιά εθνική οδό όσο και στην έξοδο προς την Εγνατία.
Παράλληλα, οι αγρότες εξετάζουν επιπλέον μορφές πίεσης, όπως συγκεντρώσεις σε πόλεις, συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ακόμη και στοχευμένα κλεισίματα δρόμων. Μέχρι στιγμής, όπως υπογραμμίζουν, «δεν υπάρχει διάθεση για επαφές» με τα αρμόδια υπουργεία πριν από τη Δευτέρα.
Λάρισα: Το δυναμικό μήνυμα των αγροτών – «Χριστούγεννα και Πάσχα εδώ θα είμαστε»
Στη Λάρισα, οι κινητοποιήσεις πήραν ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα. Με μια εντυπωσιακή είσοδο στην πόλη, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν σε μαζικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία.
Ένα κομβόι τρακτέρ κινήθηκε μέσα στους δρόμους κορνάροντας, ενώ οι αγρότες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους δύο συναδέλφους που συνελήφθησαν στα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής.
Ένας αγρότης, μιλώντας έξω από το δικαστήριο, τόνισε:
«Θέλουν τους αγρότες με χειροπέδες στα δικαστήρια, ποινικοποιούν τη δράση μας. Αλλά όπως φαίνεται η κυβέρνηση έχασε. Έχασε πανελλαδικά, ο τσαμπουκάς της έσπασε από τη δύναμη της οργάνωσης των βιοπαλαιστών αγροτών. Θα κλιμακωθεί ο αγώνας, είμαστε εδώ, η κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματά μας».
Στο ίδιο πνεύμα, μια γυναίκα που συμμετείχε στη διαμαρτυρία φώναξε:
«Μπράβο στα παιδιά, Χριστούγεννα και Πάσχα εδώ θα είμαστε».
Αναβολή της δίκης – Νέα ημερομηνία στις 15 Δεκεμβρίου
Το συλλαλητήριο εξελίχθηκε παράλληλα με τη δίκη των δύο συλληφθέντων στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Η εκδίκαση ωστόσο αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι κατηγορίες αφορούν:
- για τον πρώτο: σωματική βλάβη και βία κατά υπαλλήλων,
- για τον δεύτερο: βία κατά υπαλλήλων.
Η υπόθεση ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στις αγροτικές διεκδικήσεις.
Στο επίκεντρο των ομιλιών κυριάρχησε η καταδίκη της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, έστειλε σαφές μήνυμα:
«Ήρθαμε με συμβολικό αριθμό τρακτέρ για να δείξουμε ότι αυτές οι ενέργειες, αυτή η τρομοκρατία και η καταστολή, τα αγροτοδικεία, ποτέ δεν σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις μας και ούτε πρόκειται να τις σταματήσουν τώρα. Ίσα ίσα μας δυναμώνουν, μας οργίζουν περισσότερο και θα βγουν ακόμα περισσότερα τρακτέρ και θα ενισχύσουμε τα μπλόκα μας».
Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μαζί με αντιπροσωπεία από το μπλόκο του Ε65.
- 2 λεπτά πριν Προκήρυξη ΕΑΒ 2026: Αιτήσεις έως 7 Ιουνίου για 268 προσλήψεις – Δείτε όλες τις ειδικότητες
- 25 λεπτά πριν Ζαχαράκη: «Το καλοκαίρι διορίζουμε 5.500 εκπαιδευτικούς»
- 33 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη











