Καιρός: Πως θα βαφτιστεί η νέα κακοκαιρία;

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν εκ νέου μεγάλο μέρος της χώρας το επόμενο διάστημα, με τα έντονα φαινόμενα να διατηρούνται έως και το Σάββατο (06/12), σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Η επιδείνωση έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία Adel, που άφησε πίσω της σοβαρές ζημιές και ολόκληρα χωριά αποκομμένα.
Μετά την Adel, το επόμενο όνομα στη λίστα ονοματοδοσίας για την περίοδο 2025–2026 είναι ο Byron, ο οποίος –εφόσον τα φαινόμενα το δικαιολογήσουν– θα αποτελέσει την επόμενη κακοκαιρία που θα απασχολήσει την Ανατολική Μεσόγειο.
Η λίστα των ονομάτων για το 2025–2026
Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών γίνεται αλφαβητικά και έχει συμφωνηθεί από κοινού από τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Τα ονόματα που έχουν επιλεγεί για τη νέα περίοδο είναι:
Adel, Byron, Cornaro, David, Elina, Fivos, Gaya, Heron, Ionia, Jonathan, Kassandra, Leonidas, Maya, Nestor, Olimpia, Paz, Riginos, Sivan, Talos, Urania, Vardi, Xenophon, Yuval, Zorbas.

Πώς ξεκίνησε η ονοματοδοσία κακοκαιριών
Η πρακτική ξεκίνησε το 1995 στην Ευρώπη από ομάδα προγνωστών (WGCEF) με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και της έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα φαινόμενα. Στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο EUMETNET, το ευρωπαϊκό δίκτυο των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, και δημιουργήθηκαν επιμέρους ομάδες ανά περιοχή.
Από το 2021, η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ δημιούργησαν την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις χώρες συντονίζονται σε εβδομαδιαία ή συχνότερη βάση, ανταλλάσσοντας δεδομένα και προβλέψεις. Όταν διαπιστώνεται ότι ένα σύστημα θα προκαλέσει πολύ ισχυρά φαινόμενα, αποφασίζεται από κοινού αν θα λάβει όνομα.
Σημειώνεται ότι εάν μια κακοκαιρία έχει ήδη ονομαστεί από ομάδα άλλης γεωγραφικής περιοχής (π.χ. Κεντρικής Μεσογείου) και αναμένεται να επηρεάσει και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το όνομα αυτό διατηρείται υποχρεωτικά.
Με τα νέα φαινόμενα να βρίσκονται προ των πυλών, οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις συνεχείς ενημερώσεις των μετεωρολόγων.
- 8 λεπτά πριν Παπαθανάσης: 110 εκατ. ευρώ για 18 νέα έργα στη Δυτική Μακεδονία
- 13 λεπτά πριν Ζεφύρι: Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
- 21 λεπτά πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ















