Πλειστηριασμοί: Γιατί 8 στα 10 ακίνητα δεν βρίσκουν αγοραστές

Η εικόνα της αγοράς ακινήτων το 2025 αποτυπώνει μια έντονη δυσλειτουργία: περίπου 8 στους 10 πλειστηριασμούς καταλήγουν άγονοι, με τις κατοικίες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, το ποσοστό των κατοικιών που δεν βρήκαν αγοραστή κατά την πρώτη διαδικασία έφτασε το 74%, ενισχύοντας την πίεση στην αγορά και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι άγονοι πλειστηριασμοί δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους servicers, με την αξία των ακινήτων που δεν καταλήγουν σε νέο ιδιοκτήτη να υπερβαίνει πλέον τα 4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αυξήθηκε, όμως η ζήτηση παραμένει χαμηλή, αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.
Το βασικό πρόβλημα: Όσοι θέλουν να αγοράσουν δεν μπορούν – και όσοι μπορούν, δεν βρίσκουν αξιόλογα ακίνητα
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η εικόνα αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:
- Πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
- Τα ακίνητα που φτάνουν σε πλειστηριασμό συχνά έχουν χαμηλή εμπορική αξία, σημαντικές εκκρεμότητες ή είναι σε κακή κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καλύψουν οφειλές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προγραμματισμένων πλειστηριασμών να διατηρείται υψηλός και το 2025. Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών για ρυθμίσεις δανείων, μεγάλο μέρος των οφειλετών δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί.
Οι αριθμοί που ανησυχούν την αγορά
- Σε όλα τα είδη ακινήτων — κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και οικόπεδα — καταγράφεται αύξηση των άγονων διαδικασιών.
- Το συνολικό ύψος των ακινήτων που βγήκαν στο σφυρί χωρίς αποτέλεσμα αγγίζει εντυπωσιακά επίπεδα, με γραφήματα να δείχνουν ότι η αξία των άγονων πλειστηριασμών διαρκώς αυξάνεται.
- Η τάση αυτή ασκεί πίεση στα χαρτοφυλάκια των funds που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία, όπου η αγορά ακινήτων λειτουργεί ως κρίσιμος πυλώνας.
Η προοπτική του 2025
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν αλλάξει το κλίμα στην κτηματαγορά — είτε μέσω μείωσης επιτοκίων είτε μέσω μεγαλύτερης εμπιστοσύνης των επενδυτών — το ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών θα παραμείνει υψηλό. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει την αξιοπιστία των πλειστηριασμών ως μηχανισμού ρευστοποίησης και δυσκολεύει την ανάκτηση οφειλών από χρηματοπιστωτικούς φορείς.
- 2 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Σήμερα (4/6) η ηλεκτρονική κληρωτίδα – Έρχονται τα αποτελέσματα για 2.628 μόνιμες προσλήψεις
- 3 λεπτά πριν Έρχονται αναδρομικά έως 3.500 ευρώ για 100.000 συνταξιούχους- Ποιοι θα τα πάρουν
- 17 λεπτά πριν Συναγερμός στον Πειραιά: Όχημα έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι – Μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού
















