Τσιάρας: “Η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή”

«Η πόρτα του διαλόγου ήταν και παραμένει ανοιχτή. Προσωπικά έχω συναντηθεί με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών το προηγούμενο διάστημα και είμαι διαθέσιμος να το επαναλάβω, εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση και από τη δική τους πλευρά», δήλωσε σήμερα (02/12) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τη στιγμή που οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενισχύοντας τα μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας, στα Μάλγαρα και στον Ε65.
Ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί «η μεγάλη εικόνα» και να αναγνωριστεί ότι οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. «Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες στην παραγωγή. Οι τιμές των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στο ναδίρ, ενώ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ επιβάρυναν ακόμη περισσότερο πολλούς παραγωγούς», ανέφερε.
Υπενθύμισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ χαρτογράφησε το νέο πλαίσιο λειτουργίας του με προτεραιότητα τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, είχε γίνει σαφές πότε θα ξεκινούσαν οι πληρωμές και υπό ποιες προϋποθέσεις. «Από τότε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης καταβλήθηκε στον χρόνο που είχαμε ανακοινώσει, ενώ έχουν πληρωθεί ακόμη τέσσερα προγράμματα. Οι συνολικές πληρωμές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα σύστημα πλήρους διαφάνειας αποτελεί αναγκαιότητα για την κοινωνία, ενώ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σημείωσε: «Υπερασπίζομαι το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις ανησυχίες του· σε μια Δημοκρατία ζούμε».
Υπενθύμισε επίσης τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, όπως τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επιστροφή +50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, την αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους και τις αποζημιώσεις για ζωοτροφές για το σύνολο του κλάδου. «Καθώς προχωρά ο χρόνος, η κυβέρνηση λαμβάνει ό,τι είναι δημοσιονομικά εφικτό, με στόχο να μείνει όρθιος ο παραγωγικός κορμός της χώρας», κατέληξε.
- 1 λεπτό πριν Καλαμάτα: Προθεσμία για απολογία πήρε ο 41χρονος γυναικοκτόνος
- 5 λεπτά πριν Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Ο ΙΣΑ ζητά άμεση πληρωμή των γιατρών
- 15 λεπτά πριν Γιατί η Heineken αποζημιώνει τη Βεργίνα

















