Υπ. Δικαιοσύνης: 1.041 μόνιμοι υπάλληλοι στα δικαστήρια όλης της χώρας

Ξεκινά ο προγραμματισμός προσλήψεων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026 θα έχουν αναλάβει καθήκοντα 1.041 μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα σε δύο δικαστικά έτη (2024–2026) έχουν προκηρυχθεί τέσσερις διαγωνισμοί από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης.
Από τις τέσσερις σειρές εκπαίδευσης:
- η πρώτη περιλάμβανε 293 εισαχθέντες,
- η δεύτερη 219,
- η τρίτη 304,
οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στις θέσεις τους,
ενώ η τέταρτη σειρά με 225 υποψηφίους αναμένεται να ξεκινήσει την εκπαίδευσή της στις αρχές του νέου έτους και να την ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2026.
Η εκπαίδευση των τεσσάρων σειρών, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων.
Κλείνει η «ψαλίδα» στα κενά των δικαστικών υπαλλήλων
Η πρόσληψη των νέων υπαλλήλων συμβάλλει στη σταδιακή κάλυψη των χρόνιων οργανικών κενών που για δεκαετίες αποτελούσαν πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των δικαστικών ενώσεων.
Ήδη, μέσα στην εξαετία 2021–2026, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων έχει αυξηθεί από 66,76% το 2021 σε 71,69% (εκτίμηση για το 2026), παρά τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων.
Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων στα Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια ανέρχονται συνολικά σε 8.842, με τις προσλήψεις να μειώνουν αισθητά την πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες.
Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί εμβόλιμος διαγωνισμός fast track για την πρόσληψη 80 επιπλέον υπαλλήλων που θα ενταχθούν στα δικαστήρια του Πειραιά.
Νέες αρμοδιότητες για το Πρωτοδικείο Πειραιά
Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2026, το Πρωτοδικείο Πειραιά θα αποκτήσει ευρύτερη τοπική δικαιοδοσία, εντάσσοντας το παραλιακό μέτωπο των δήμων του Νότιου Τομέα Αθηνών.
Στη νέα του αρμοδιότητα θα υπάγονται πλέον οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Ελληνικού–Αργυρούπολης, Μοσχάτου–Ταύρου και Παλαιού Φαλήρου, με περιφερειακές έδρες στην Καλλιθέα, την Ελευσίνα και τον Πόρο.
Η διεύρυνση αυτή αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία των δικαστηρίων και να κατανείμει πιο δίκαια τον φόρτο εργασίας μεταξύ των δικαστικών περιφερειών.
Οι δείκτες και η ευρωπαϊκή εικόνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), η Ελλάδα διαθέτει 37,2 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 21,9 που είναι ο μέσος όρος των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αντίθετα, στην αναλογία δικαστικών υπαλλήλων, η χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται: μόλις 1,2 υπάλληλοι ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 4,12.
- 34 λεπτά πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 1 ώρα πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 2 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια

















