Έρχονται τα «μάτια» της Τροχαίας: Πώς οι νέες κάμερες θα στέλνουν κλήσεις με SMS

οδική ασφάλεια παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της πολιτείας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων και θυμάτων κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές εντείνουν τις παρεμβάσεις τους με δύο βασικούς άξονες:
- την αυστηροποίηση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), και
- την εγκατάσταση των νέων “έξυπνων καμερών” που θα αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την αυτόματη ανίχνευση παραβάσεων και την άμεση αποστολή κλήσεων μέσω SMS στους οδηγούς.
Παρότι η λειτουργία τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει πλήρως, στην Αθήνα υπάρχει ήδη εκτεταμένο δίκτυο καμερών, που εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς: από τη διαχείριση της κυκλοφορίας έως τον έλεγχο ταχύτητας και την επιτήρηση λεωφορειολωρίδων.
Οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας
Οι πρώτες κάμερες τοποθετήθηκαν το 2004, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και βρίσκονται σε κομβικά σημεία και λεωφόρους της πρωτεύουσας.
Αποστολή τους είναι η παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας, χωρίς να επιβάλλουν πρόστιμα ή να τηρούν οπτικοακουστικό υλικό.
Η λειτουργία τους ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει ορίσει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση τους.
Τα ραντάρ ταχύτητας της Αττικής Οδού
Πιο εξελιγμένα μέσα ελέγχου αποτελούν τα ραντάρ ταχύτητας, που εντοπίζουν και καταγράφουν υπερβάσεις ορίων, αποστέλλοντας αυτόματα τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Η Αττική Οδός διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο ραντάρ στη χώρα, με περισσότερες από 15 κάμερες κατά μήκος των 70 χιλιομέτρων της.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι οδηγοί ενημερώνονται με σήμανση για τα σημεία όπου γίνονται οι έλεγχοι.
Αναλυτικά, οι κάμερες είναι τοποθετημένες ως εξής:
- Προς Μαρκόπουλο: Ελευσίνα (100 χλμ./ώρα), Ασπρόπυργος (16ο χλμ., 100 χλμ./ώρα), Νέα Λιόσια (20ό χλμ., 100 χλμ./ώρα), Κάντζα (40ό χλμ., 110 χλμ./ώρα).
- Προς Ελευσίνα: Κάντζα (110 χλμ./ώρα), Μαρούσι (30ό χλμ., 100 χλμ./ώρα), Άνω Λιόσια (17ο χλμ., 100 χλμ./ώρα), Ασπρόπυργος (10ο χλμ., 120 χλμ./ώρα).
- Περιφερειακή Υμηττού: Προς Ραφήνα – Χολαργός (3ο χλμ., 80 χλμ./ώρα) και Γλυκά Νερά (7ο χλμ., 70 χλμ./ώρα).
Προς Καισαριανή – Γλυκά Νερά (7ο χλμ., 70 χλμ./ώρα), Χολαργός (4ο χλμ., 80 χλμ./ώρα), Παπάγου (1ο χλμ., 70 χλμ./ώρα).
Κάμερες σε λεωφορεία – Πιλοτικό πρόγραμμα
Από τον Ιούλιο, έχουν τοποθετηθεί δέκα κάμερες σε λεωφορεία, με στόχο την καταγραφή παραβάσεων στις λεωφορειολωρίδες – όπως παράνομη στάθμευση ή κίνηση Ι.Χ. οχημάτων.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, οπότε δεν επιβάλλονται ακόμη πρόστιμα.
Το έργο υλοποιείται από την Hayden AI Technologies Ireland Limited, εταιρεία με εμπειρία σε συστήματα επιτήρησης αστικών μεταφορών.
Νέες κάμερες στα φανάρια της Νέας Φιλαδέλφειας
Πρόσφατα τοποθετήθηκαν κάμερες και σε φανάρια της Νέας Φιλαδέλφειας, στη λεωφόρο Δεκελείας και στη συμβολή με την Ελευθερίου Βενιζέλου.
Δεν επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά παρακολουθούν και αναλύουν την κυκλοφορία, στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας».
Τα συστήματα αυτά ανιχνεύουν και ταξινομούν τα οχήματα, προσφέροντας ακριβή δεδομένα για τη ρύθμιση των σηματοδοτών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Πιλοτικές κάμερες παραβίασης ερυθρού σηματοδότη
Από το 2022, λειτουργούν πιλοτικά δύο κάμερες στη Λεωφόρο Ποσειδώνος που εντοπίζουν παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, χωρίς ακόμη να αποστέλλουν κλήσεις.
Δεν ανήκουν στο δίκτυο των 388 “έξυπνων καμερών” που θα εγκατασταθούν στο μέλλον και θα σηματοδοτήσουν την πλήρη ψηφιοποίηση της οδικής επιτήρησης στη χώρα.
- 19 λεπτά πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα















