Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή (2/11)

Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή (2/11)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025.

Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, σήμερα Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακίνδυνου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου.

Οι Άγιοι αυτοί υπήρξαν λαμπρά παραδείγματα πίστης, αφοσίωσης και θάρρους, δίνοντας τη ζωή τους για τη χριστιανική αλήθεια.

Πρόκειται για μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τη δύναμη της ελπίδας και της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον Θεό, αξίες που ενώνουν και εμπνέουν τους πιστούς ανά τους αιώνες.

Αν αναρωτιέστε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, δείτε παρακάτω τη λίστα των ονομάτων που τιμώνται:

  • Ακίνδυνος
  • Ακίνδυνη
  • Ανεμπόδιστος
  • Ανεμπόδιστη
  • Αφθόνιος
  • Αφθονία
  • Ελπιδηφόρος
  • Ελπιδοφόρος
  • Ελπιδηφόρα
  • Ελπιδοφόρα
  • Πήγασος
  • Πηγάσιος
  • Πηγασία
  • Ευδόξιος
  • Αγάπιος
  • Αττικός
  • Ωκεανός
  • Καρτέριος
  • Συγκλητικός

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!

Μην ξεχάσετε να στείλετε τις ευχές σας σε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα που έχουν την ονομαστική τους εορτή.

Εορτολόγιο: Εορτές και Μνήμη Αγίων Σήμερα

Οι Άγιοι Ακίνδυνος, Αφθόνιος, Ελπιδηφόρος, Πηγάσιος και Ανεμπόδιστος – Οι αξιωματούχοι που προτίμησαν τον Χριστό

Οι πέντε Άγιοι υπήρξαν αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ Β΄ τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το 330 μ.Χ., ομολόγησαν δημόσια την πίστη τους στον Χριστό και για αυτό συνελήφθησαν και βασανίστηκαν σκληρά.

Όταν ρίχτηκαν στη φωτιά, προσευχήθηκαν με ζέση και τότε συνέβη το θαυμαστό: μια δυνατή βροχή έσβησε τις φλόγες. Ο ίδιος ο Σαπώρ, συγκλονισμένος, ανέβαλε προσωρινά τη θανατική τους καταδίκη. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, τους κάλεσε ξανά σε δίκη.

Ο Άγιος Αφθόνιος αποκεφαλίστηκε πρώτος. Ο δε Ελπιδηφόρος, μορφωμένος και ευγνώμων στην πίστη του, απάντησε με τα λόγια του Ευαγγελίου:

«Εγώ πιστεύω στον Χριστό, γιατί Εκείνος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή».

Η απάντησή του εξόργισε τον βασιλιά, που τον αποκεφάλισε αμέσως. Παρά το μαρτύριό τους, οι υπόλοιποι Άγιοι έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους και οδηγήθηκαν σε αναμμένο καμίνι, όπου παρέδωσαν με δόξα την ψυχή τους στον Χριστό.

Οι Άγιοι Συγκλητικοί – Μάρτυρες της αλήθειας

Οι Άγιοι Συγκλητικοί προέρχονταν από τη Σεβάστεια και μαρτύρησαν κατά την εποχή του Λικινίου (315 μ.Χ.), επί δούκα Μάρκελλου και Μάρκου Αγρικολάου.

Όταν ο Λικίνιος διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, εκείνοι στάθηκαν μπροστά του με θάρρος και τον κατηγόρησαν για αδικία απέναντι στον Θεό. Ο τύραννος εξαγριώθηκε και διέταξε τη θανάτωσή τους στη φωτιά.

Παρότι γνώριζαν το τέλος τους, οι Συγκλητικοί ενθάρρυναν ο ένας τον άλλο και πέθαναν ενωμένοι στην πίστη, αφήνοντας πίσω τους οικογένειες αλλά και ένα παράδειγμα γενναιότητας που συγκινεί μέχρι σήμερα.

Οι Άγιοι Εύδοξιος, Αγάπιος και οι δέκα Μάρτυρες της Σεβάστειας

Οι Άγιοι Εύδοξιος, Αγάπιος, Αττικός, Μαρίνος, Ωκεανός, Ευστράτιος, Καρτέριος, Νικοπολιτιανός, Στύραξ και Τωβίας ήταν στρατιώτες της Σεβάστειας και υπέμειναν σκληρά βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του ίδιου διωγμού.

Αρνήθηκαν να απαρνηθούν τον Χριστό και ρίχτηκαν στη φωτιά, λαμβάνοντας το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου. Η θυσία τους έμεινε σύμβολο πίστης και ανδρείας.

Οι Αγίες Κυριακή, Δομνίνα και Δόμνα – Μάρτυρες της αγνότητας

Οι τρεις Αγίες Παρθενομάρτυρες, Κυριακή, Δομνίνα και Δόμνα, έδωσαν τη ζωή τους δια ξίφους για τον Χριστό, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στην αγνότητα και την ουράνια πίστη.

Όσιος Μαρκιανός ο εν τη Κύρω – Ο ασκητής της ερήμου

Ο Όσιος Μαρκιανός καταγόταν από την Κύρο της Συρίας. Γεννήθηκε σε ευκατάστατη οικογένεια και ξεχώρισε για τη σοφία και τη θεολογική του κατάρτιση. Παρά τον πλούτο του, αρνήθηκε τα εγκόσμια και αποσύρθηκε στην έρημο, όπου έζησε ασκητικά, με νηστεία και προσευχή.

Η φήμη του απλώθηκε σε όλη την περιοχή, καθώς επιτέλεσε πολλά θαύματα με τη χάρη του Θεού. Ο βίος του καταγράφηκε από τον Θεοδώρητο Κύρου στη «Φιλόθεο Ιστορία».

Άγιος Αντώνιος ο Ομολογητής Θεσσαλονίκης: φωνή στην Εικονομαχία

Ο Αντώνιος, συγγενής της ΟΣίας Θεοδώρας της Θεσσαλονίκης, καταγόμενος πιθανότατα από την Αίγινα, λάμπει για τη μορφωσή του και τη δογματική του κατάρτιση. Μοναχός από νεαρή ηλικία, αναδεικνύεται σε αρχιεπίσκοπο Δυρραχίου πριν ανάψει εκ νέου η Β΄ Εικονομαχία (815 μ.Χ.).

  • Υπερασπίζεται τις ιερές εικόνες και καθοδηγεί το ποίμνιο με παρρησία.
  • Η μνήμη του διασώζεται μέσα από το «Βίο της Οσίας Θεοδώρας» (παρέκβαση του κληρικού Γρηγορίου, §§10–18).
  • Παρότι δεν συμπεριλήφθηκε στα παλαιά τυπικά της Κωνσταντινούπολης, τιμάται στους αγίους της Θεσσαλονίκης και σε μεταγενέστερες ακολουθίες.
  • Σύγχρονη απεικόνιση του υπάρχει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Νεομάρτυρες του Βραχωρίου: τρεις έμποροι, μία αταλάντευτη ομολογία

Τρεις έμποροι από την Πελοπόννησο –ο Λάμπρος, ο Θεόδωρος και ένας ακόμη ανώνυμος– ταξιδεύουν από τα Γιάννενα προς τον Μωριά. Γνωρίζουν αλβανικά και, φτάνοντας στο Βραχώρι, χαιρετούν τους φοροεισπράκτορες με «σαλάμ αλέκουμ» για να αποφύγουν τον κεφαλικό φόρο.
Λίγο μετά, ο χαιρετισμός τους αποκαλύπτεται. Οδηγούνται στον καδή, όπου δηλώνουν καθαρά: «Χαιρετίσαμε για να γλιτώσουμε τον φόρο, όχι γιατί αρνηθήκαμε την πίστη μας».

  • Υφίστανται βασανιστήρια και φυλάκιση.
  • Παραμένουν ακλόνητοι στην ομολογία του Χριστού.
  • Καταδικάζονται σε απαγχονισμό: ο ένας κοντά στο παζάρι, ο δεύτερος έξω από τον Άγιο Δημήτριο, ο τρίτος στην είσοδο της πόλης.

Με λόγια παρηγορίας ο ένας προς τον άλλον, «να μη χάσουμε το μεγάλο κέρδος της αιώνιας ζωής», πορεύονται στο μαρτύριο.

Σημ.: Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει τρεις ανώνυμους μάρτυρες· αργότερα, έρευνα του π. Γερασίμου Μικραγιαννανίτη τεκμηρίωσε τα ονόματα Λάμπρος και Θεόδωρος.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr