Ακίνητα: 6+1 νέα μέτρα που ρίχνουν τις τιμές και κάνουν πιο φθηνή τη στέγη

Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο πακέτο 7 παρεμβάσεων με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και να κάνει πιο προσιτή τη στέγη για νοικοκυριά και νέους. Οι παρεμβάσεις αυτές, που συνδυάζουν φορολογικές ελαφρύνσεις, αυστηρότερη εποπτεία στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης και ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης, στοχεύουν να ανακόψουν την εκρηκτική άνοδο των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Το σχέδιο, που παρουσιάζεται ως μέρος της συνολικής στεγαστικής στρατηγικής του 2025, προβλέπει φορολογικά κίνητρα για νέες οικοδομές, έλεγχο στις πλατφόρμες τύπου Airbnb, καθώς και προγράμματα επιδότησης ενοικίου και αγοράς πρώτης κατοικίας για νέους έως 39 ετών. Παράλληλα, εξετάζεται η αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που αξιοποιούνται για μόνιμη κατοικία και όχι για τουριστική χρήση.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου είναι η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας με στοχευμένες διευκολύνσεις για μικρούς κατασκευαστές, ώστε να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών με λογικό κόστος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον συνδυασμό αυτών των μέτρων θα υπάρξει σταδιακή εξισορρόπηση της αγοράς και θα περιοριστούν οι «φούσκες» στις τιμές.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, με στόχο να δημιουργηθεί σταθερό και δίκαιο περιβάλλον τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους ενοικιαστές.
Τα 6+1 μέτρα που φέρνουν ανάσα στην αγορά:
- Μείωση φόρων στις νέες οικοδομές.
- Κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση.
- Περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).
- Επιδότηση ενοικίου για νέους και οικογένειες.
- Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών με στόχο τη σταθεροποίηση.
- Ενίσχυση κοινωνικών προγραμμάτων στέγασης.
- Επανεκκίνηση οικοδομικών έργων με πράσινες προδιαγραφές.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, η επιτυχία των παρεμβάσεων θα κριθεί από την ταχύτητα εφαρμογής και τη συνεργασία με τους δήμους, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις και καθυστερήσεις.
- 6 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1/2022: Νέες αναπληρώσεις προσλήψεων στην ΕΕΤΤ
- 7 λεπτά πριν Συντάξεις αναπηρίας: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως 900€
- 9 λεπτά πριν Ακίνητα: Πού «φρενάρουν» οι αυξήσεις και πού επιμένουν
















