Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω περιορισμών στις αφίξεις

Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω περιορισμών στις αφίξεις

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Σημαντική ταλαιπωρία αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς –παρά το ότι η θερινή περίοδος οδεύει προς το τέλος της– συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις αφίξεις αεροσκαφών.

Ο λόγος είναι η εφαρμογή αυστηρότερου πρωτοκόλλου από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο καθορίζει σε αυστηρά χρονικά διαστήματα την παροχή άδειας προσγείωσης. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της χωρητικότητας αφίξεων κατά περίπου 25%, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο του πτητικού προγράμματος.

Η καθυστερημένη άφιξη ενός αεροσκάφους επηρεάζει άμεσα την αναχώρησή του για επόμενο δρομολόγιο, γεγονός που δημιουργεί σωρευτικά προβλήματα και σημαντική αναστάτωση στους επιβάτες.

Σύμφωνα με αναφορές, το μεσημέρι της Παρασκευής επιβάτες σημείωσαν καθυστερήσεις 40-45 λεπτών κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, ενώ αυξημένη ήταν και η κίνηση στο χώρο των αφίξεων. Η εικόνα στις αναχωρήσεις, ωστόσο, παρέμεινε σε συνηθισμένα επίπεδα.

Μειωμένη επιχειρησιακή ικανότητα – Αιτία το «slow down»

Το «slow down» που εφαρμόζεται από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι εξυπηρετούνται σημαντικά λιγότερες πτήσεις ανά ώρα σε σχέση με τις προβλεπόμενες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Αερομεταφορών (Eurocontrol), καταγράφεται μείωση 25% της χωρητικότητας αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημες τοποθετήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές επικαλούνται επιχειρησιακά και ζητήματα ασφαλείας. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση συνδέεται και με τις αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), καθώς και με ζητήματα υπερωριών και πρόσθετων αποδοχών.

Αλλαγές στη δομή της ΥΠΑ και προσλήψεις ελεγκτών

Ο διοικητής της ΥΠΑ, Γιώργος Σαουνάτσος, δήλωσε στο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025 ότι το νομοσχέδιο για τη μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης υπηρεσίας με λιτό οργανόγραμμα.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες ορκίζονται οι 97 επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού πρόσληψης ελεγκτών, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 αναμένεται και η πρόσληψη επιπλέον 72. Για το 2027 προβλέπονται και νέες προσλήψεις. Επιπλέον, βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 43 ηλεκτρονικούς, με άλλες 43 θέσεις να έχουν εγκριθεί για το 2026.

Σε επίπεδο υποδομών, η ΥΠΑ σχεδιάζει 13 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, με έμφαση στο σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (ATM) και τον εκσυγχρονισμό των ραντάρ.

Αντιδράσεις από αεροπορικές – Ryanair και Aegean στο προσκήνιο

Το πρόβλημα έχει προκαλέσει την αντίδραση των αεροπορικών εταιρειών, με τη Ryanair να επισημαίνει σε αυστηρό τόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών χωρών με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, οι οποίες επηρέασαν πάνω από 1 εκατ. επιβάτες της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Aegean Airlines, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, με την οποία ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου η παρεχόμενη χωρητικότητα αφίξεων από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας έχει περιοριστεί κατά περίπου 25%.

«Ως συνέπεια, σημειώνονται καθυστερήσεις στις πτήσεις της τάξεως των 30–40 λεπτών κατά τις πρωινές ώρες, οι οποίες κλιμακώνονται στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της αθροιστικής επίδρασης του κύκλου αναχώρησης και επιστροφής των αεροσκαφών από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας. Απολογούμαστε και σας διαβεβαιώνουμε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις για τους επιβάτες μας».

Ανακοίνωση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Σε ανακοίνωσή του, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ενημέρωσε:

«Από τις 25/9/2025, ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εφαρμόζει περιορισμούς χωρητικότητας στη διαχείριση του εναέριου χώρου στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν σε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα πτήσεων. Το επιβατικό κοινό παρακαλείται να επικοινωνεί με την αεροπορική του εταιρεία και να συμβουλεύεται τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροδρομίου για περισσότερες πληροφορίες».

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr