Σχολεία 2025: Η μουσική «εξαφανίζεται» από ΓΕΛ/ΕΠΑΛ – 500 οργανικά κενά παραμένουν

Η μουσική εκπαίδευση υποχωρεί από το ελληνικό σχολείο. Ο ΠΑΣΕΜΕ καταγγέλλει ότι τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 500 μόνο στην Πρωτοβάθμια, ενώ η κάλυψη αναγκών δεν υπερβαίνει το 32% μετά τους φετινούς διορισμούς και την Α’ φάση αναπληρωτών.
Παράλληλα, το μάθημα παραμένει μονόωρο σε δημοτικά και γυμνάσια και απουσιάζει από Λύκεια και ΕΠΑΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στις τέχνες.
Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
- «Εξαφανισμένα» κενά από μετατάξεις και πίνακες διορισμών· ούτε τα 62 κενά από συνταξιοδοτήσεις δεν καλύφθηκαν πλήρως (διορίστηκαν 58).
- Λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με πέρυσι (περίπου –1/3), με αποτέλεσμα τμήματα χωρίς διδάσκοντα μουσικής.
- Υποδομές ανύπαρκτες: αίθουσες χωρίς ηχομόνωση, λίγα ή καθόλου μουσικά όργανα, ελλιπής τεχνολογικός εξοπλισμός.
«Η μουσική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και όχι προνόμιο λίγων», τονίζουν οι μουσικοί εκπαιδευτικοί.
Γιατί η μουσική είναι αναντικατάστατη
Η μουσική αγωγή ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη, καλλιεργεί συνεργασία και ενσυναίσθηση, συνδέεται με καλύτερη σχολική επίδοση και προσφέρει στα παιδιά έκφραση, ταυτότητα και ευ ζην.
Η διδασκαλία από εξειδικευμένους ΠΕ79.01 διασφαλίζει ποιότητα, συνέπεια και σωστή παιδαγωγική προσέγγιση.
Τι ζητά ο κλάδος (ΠΑΣΕΜΕ)
- Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς.
- Μάθημα μουσικής σε όλες τις βαθμίδες – από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο.
- Επέκταση δίωρου χορωδίας ανά σχολείο (Δημοτικό–Λύκειο).
- Σύγχρονες υποδομές: αίθουσες μουσικής με ηχομόνωση, όργανα, Η/Υ, ηχεία, διαδραστικός πίνακας, λύσεις STEAM (π.χ. makey-makey).
- Διαφάνεια σε μεταθέσεις/αποσπάσεις με σαφή μοριοδότηση.
- Αποκλειστική διδασκαλία από ΠΕ79.01 (όχι δεύτερη ανάθεση).
Τι σημαίνει για γονείς και μαθητές
- Χαμένες ώρες και συρρίκνωση ωρολογίων επιβαρύνουν την καθημερινότητα της τάξης.
- Οι μαθητές στερούνται βιωματικής μάθησης και ευκαιριών δημιουργίας, ιδιαίτερα στην εφηβεία.
- Η άνιση πρόσβαση στις τέχνες διευρύνει κοινωνικές ανισότητες.
- 5 λεπτά πριν ΑΣΕΠ 1/2022: Νέες αναπληρώσεις προσλήψεων στην ΕΕΤΤ
- 6 λεπτά πριν Συντάξεις αναπηρίας: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως 900€
- 9 λεπτά πριν Ακίνητα: Πού «φρενάρουν» οι αυξήσεις και πού επιμένουν


















