ΟΗΕ: Έκθεση για γενοκτονία από το Ισραήλ στη Γάζα

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις, καθώς ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να θεωρηθεί πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα πορίσματα της επιτροπής του ΟΗΕ
Η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας που συστάθηκε το 2021 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αποτελούμενη από τους Navi Pillay, Chris Sidoti και Miloon Kothari, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν ήδη διαπραχθεί τέσσερις από τις πέντε πράξεις γενοκτονίας που ορίζει η Σύμβαση του 1948.
Σύμφωνα με την έκθεση 72 σελίδων, οι πράξεις αυτές περιλαμβάνουν:
- Δολοφονίες αμάχων σε προστατευμένους χώρους και επιβολή συνθηκών που οδηγούν σε θανάτους.
- Σοβαρή σωματική και ψυχική βλάβη μέσω επιθέσεων, κακομεταχείρισης και αναγκαστικών εκτοπίσεων.
- Καταστροφή βασικών συνθηκών ζωής, με κατεστραμμένες κατοικίες, αποκλεισμό πρόσβασης σε υγεία, νερό και καύσιμα, αλλά και μέτρα που πλήττουν παιδιά.
- Πρόληψη γεννήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση του Δεκεμβρίου 2023 στη μεγαλύτερη κλινική γονιμότητας της Γάζας, όπου καταστράφηκαν χιλιάδες έμβρυα και γενετικό υλικό.
Η επιτροπή επικαλείται δηλώσεις Ισραηλινών ηγετών και τη συνεχιζόμενη δράση των ισραηλινών δυνάμεων ως τεκμήρια πρόθεσης γενοκτονίας.
Η απάντηση του Ισραήλ
Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την «διαστρεβλωμένη και ψευδή».
Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τα μέλη της επιτροπής ότι λειτουργούν ως «αντιπρόσωποι της Χαμάς» και στηρίζονται σε αναξιόπιστες πηγές.
Παράλληλα, η ισραηλινή πλευρά υπενθύμισε την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και οικογένειες κάηκαν ζωντανές.
Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα αποτέλεσε απάντηση σε αυτήν την πρωτοφανή επίθεση.
Οι απώλειες και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Από την έναρξη των επιχειρήσεων, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, που αναγνωρίζεται ως αξιόπιστη πηγή από τον ΟΗΕ, αναφέρει ότι τουλάχιστον 64.964 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις.
Περισσότερο από το 90% των κατοικιών έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί, ενώ τα συστήματα υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν καταρρεύσει.
ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για λιμό στην πόλη της Γάζας, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί επανειλημμένα.
Η σημασία της έκθεσης
Η έκθεση χαρακτηρίζεται η πιο ισχυρή και επίσημη αναφορά του ΟΗΕ μέχρι σήμερα για τον πόλεμο στη Γάζα, αν και δεν αποτελεί την επίσημη θέση του Οργανισμού.
Ωστόσο, αναμένεται να επηρεάσει τις διεθνείς συζητήσεις γύρω από το Μεσανατολικό, αυξάνοντας την πίεση για πολιτική λύση.
- 6 λεπτά πριν Μαζωνάκης: Νέο βίντεο μετά τον τραυματισμό του – Τι είπε για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- 7 λεπτά πριν Πανελλήνιες 2026: Δείτε τα θέματα που έπεσαν σήμερα (4/6) σε ΑΟΘ, Δίκτυα Υπολογιστών, Ανατομία και Βιολογική Γεωργία
- 11 λεπτά πριν Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοιχτή έως 10 Ιουλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις – Η προθεσμία που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι


















