ΓΣΕΕ: Τι προτείνει για ωράριο και αποδοχές

Η συζήτηση για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς περικοπή μισθών παίρνει νέα δυναμική και στην Ελλάδα, με τη ΓΣΕΕ να προτείνει καθιέρωση του 37,5ωρου ως νέο πρότυπο απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μοντέλο που ήδη δοκιμάζεται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνδέοντας την ευελιξία με την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (πάνω από 80%) τάσσεται υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι αποδοχές τους. Τα βασικά επιχειρήματα περιλαμβάνουν:
- Βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας
- Περισσότερος χρόνος για προσωπική και οικογενειακή ζωή
- Μείωση του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης
Παραγωγικότητα και Καινοτομία πάνε μαζί
Πειράματα 4ήμερης εργασίας σε Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο αποδίδουν το ίδιο, αλλά συχνά ξεπερνούν τις προσδοκίες. Οι επιχειρήσεις που τόλμησαν τη μετάβαση, ανέφεραν αυξημένη ικανοποίηση προσωπικού και μείωση απουσιών.
Η εφαρμογή ενός πιο ευέλικτου ωραρίου μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως κίνητρο για νέους εργαζόμενους, ενισχύοντας την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης στην αγορά εργασίας.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ: Ένα ρεαλιστικό βήμα προς τα εμπρός
Η ΓΣΕΕ προτείνει μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 40 σε 37,5 ώρες, χωρίς μείωση μισθών. Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις εργασιακές σχέσεις και να συμβάλει στην καταπολέμηση της επαγγελματικής κόπωσης (burnout).
Ταυτόχρονα, μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής εντατικότητας όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.
Ισορροπία Εργασίας & Ζωής: Όχι Πολυτέλεια, Αλλά Ανάγκη
Η στροφή προς πιο ανθρώπινες μορφές εργασίας δεν είναι απλώς ένα «αίτημα των καιρών», αλλά μια αναγκαιότητα. Σε μια εποχή που η τεχνολογία μας επιτρέπει να είμαστε πιο παραγωγικοί από ποτέ, είναι καιρός η πρόοδος να μετριέται όχι μόνο με οικονομικούς δείκτες, αλλά και με την ποιότητα της ζωής.
Διαβάστε επίσης:
Σύνταξη χηρείας: Γιατί δεν μπορούμε να επιλέξουμε ποια θα περικοπεί
- 42 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά
- 2 ώρες πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου















