Η Λισαβόνα πενθεί: Αδιανόητη τραγωδία στο εμβληματικό Elevador da Glória

Η Πορτογαλία θρηνεί μετά τον εκτροχιασμό του Elevador da Glória, που προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 18 ακόμη, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, γύρω στις 6 μ.μ., στην καρδιά της Λισαβόνας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το βαγόνι κατέβαινε εκτός ελέγχου τον απότομο λόφο και συνετρίβη σε κτίριο στο σημείο που ο δρόμος στρίβει. «Χτύπησε με τρομερή δύναμη και διαλύθηκε σαν χάρτινο κουτί…» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τοπικό κανάλι SIC. Άλλοι ανέφεραν πως το όχημα ανετράπη επάνω σε πεζό.
Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα και μέσα σε δύο ώρες είχαν απεγκλωβίσει όλα τα θύματα. Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια.
Το Elevador da Glória, που λειτουργεί από το 1885 και ηλεκτροδοτήθηκε το 1915, είναι ένα από τα τρία φουνικουλάρ της πόλης, μεταφέροντας περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Θεωρείται εθνικό μνημείο και συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή.

Η δημοτική εταιρεία συγκοινωνιών Carris δήλωσε ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα συντήρησης με τακτικούς ελέγχους. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία και άλλων τραμ για επιθεώρηση.
Ο δήμαρχος Λισαβόνας, Carlos Moedas, δήλωσε: «Είναι μια τραγική ημέρα για την πόλη μας… η Λισαβόνα πενθεί». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Marcelo Rebelo de Sousa, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την ελπίδα να αποσαφηνιστούν σύντομα τα αίτια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις από την Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν τη στήριξή τους στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση για τυχόν Βρετανούς ανάμεσα στους νεκρούς ή τραυματίες.
- 3 λεπτά πριν ΔΕΗ: Νέες ευκαιρίες εργασίας εκτός ΑΣΕΠ σε 7 ειδικότητες – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
- 1 ώρα πριν ΔΥΠΑ: Λήγει σήμερα (4/6) η προθεσμία για ενστάσεις στους προσωρινούς πίνακες του Κοινωνικού Τουρισμού για συνταξιούχους
- 1 ώρα πριν Το ελληνικό νησί που βυθίζεται σιγά-σιγά


















