Γεραπετρίτης: Νέα συμφωνία για τη Μονή Σινά

Συμφωνία για τη Μονή Σινά προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελατί, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως όσα έχουν ακουστεί πρόσφατα είναι «κακόβουλες και ανυπόστατες φήμες», επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τη Μονή», η οποία «θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον κομβικό της ρόλο».
Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε πως τον Μάιο του 2025 υπεγράφη η κοινή διακήρυξη που καθιερώνει τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου. Όπως ανέφερε:
«Η σχέση αυτή αποτυπώνει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των λαών μας και τη διαχρονική πορεία των αρχαίων πολιτισμών μας, ενώ εκφράζει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο το επίπεδο της συνεργασίας μας σήμερα».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και την αμοιβαία κατανόηση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «πολλά και σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα».
Ελλάδα και Αίγυπτος, υπογράμμισε, «παραμένουν πυλώνες σταθερότητας», έχοντας αναπτύξει μια υποδειγματική και πολύπλευρη σχέση, ιδιαίτερα κρίσιμη σε μια ασταθή περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, με «εντεινόμενες κρίσεις και περίπλοκες προκλήσεις».
Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντάς την «υποδειγματική», πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της.
Τέλος, για την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε:
«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η επίτευξη εκεχειρίας, η μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου».
- 1 ώρα πριν Τι σημαίνει το «N» στο κινητό σου
- 2 ώρες πριν Το σχέδιο των Χιλιανών διαρρηκτών: Πώς «χτυπούν» πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα
- 3 ώρες πριν Ποια ψηφία να αποφεύγεις στη λοταρία – Τι λέει ειδικός στα τυχερά παιχνίδια


















