Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα προς ψήφιση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
Κεντρικά σημεία του αποτελούν η αυστηροποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών στα πανεπιστήμια και η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης, το οποίο θα οδηγεί πλέον σε διαγραφές φοιτητών.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη σύσταση νομικού προσώπου για τη Μονή Σινά – άρθρο που επίσης έχει προκαλέσει πολιτική ένταση, καθώς –σύμφωνα με το ΚΚΕ– σχετίζεται με τις γεωπολιτικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο.
Ονομαστική ψηφοφορία για τα πανεπιστήμια
Ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ, τα άρθρα που αφορούν τις διαγραφές φοιτητών και την πειθαρχική αυστηροποίηση θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία, αυξάνοντας το πολιτικό θερμόμετρο.
Οι αλλαγές στα ΑΕΙ: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το Μέρος Γ’ του νομοσχεδίου εστιάζει στις εξής ρυθμίσεις:
- Ενίσχυση πειθαρχικών διαδικασιών: Τα ΑΕΙ αποκτούν αυξημένες δυνατότητες για την επιβολή ποινών.
- Αυστηροποίηση ποινών για παραπτώματα φοιτητών.
- Καθιέρωση ανώτατου ορίου φοίτησης: Οι φοιτητές που ξεπερνούν το χρονικό όριο σπουδών θα διαγράφονται.
Πώς τοποθετούνται τα κόμματα
- Νέα Δημοκρατία: Υποστηρίζει πως οι αλλαγές ενισχύουν την ποιότητα και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
- ΠΑΣΟΚ: Δηλώνει θετικό, τονίζοντας ότι οι διαγραφές είχαν θεσπιστεί από προηγούμενη κυβέρνησή του.
- Ελληνική Λύση: Ζητά ακόμη αυστηρότερα μέτρα και κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.
- ΣΥΡΙΖΑ & Νέα Αριστερά: Καταψηφίζουν τις διατάξεις, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούν αναίτια τα δημόσια ΑΕΙ.
- ΚΚΕ: Επισημαίνει ότι πίσω από την αυστηροποίηση υποκρύπτεται η επιχειρηματική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.
- Πλεύση Ελευθερίας: Εκφράζει επιφυλάξεις για το τεκμήριο αθωότητας και ζητά προσθήκες εγγυήσεων υπέρ των φοιτητών.
- Νίκη: Κάνει λόγο για ποινικοποίηση της φοιτητικής ζωής, υποστηρίζοντας εθνικοκεντρικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση.
Τι μένει να δούμε
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση στοχεύει σε μια πιο «πειθαρχημένη» λειτουργία των ΑΕΙ, όμως δεν λείπουν οι ανησυχίες για περιορισμό των φοιτητικών δικαιωμάτων και για πολιτική εργαλειοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ολομέλεια και στην ονομαστική ψηφοφορία που θα κρίνει την τελική μορφή των διατάξεων.
- Μόλις τώρα Φωτιά σε σπίτι στα Γιαννιτσά: Αστυνομικός έσωσε δύο ανήλικες αδελφές
- 1 λεπτό πριν Γαύδος: Επιχείρηση διάσωσης για 38 μετανάστες – Εντοπίστηκαν σε λέμβο νότια του νησιού
- 12 λεπτά πριν Νταντάδες της Γειτονιάς: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για voucher έως 500 ευρώ τον μήνα – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση


















