Κοινοβουλευτική θύελλα για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε με ένταση, λόγω της επεισοδιακής ψηφοφορίας για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και της παραπομπής των πρώην υπουργών Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη σε προκαταρκτική έρευνα.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το Προεδρείο της Βουλής για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και κατάχρηση της επιστολικής ψήφου με στόχο να ελέγξουν το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας.
Ζήτησε επίσης έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων ώστε να κηρυχθεί η διαδικασία άκυρη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, υπερασπίστηκε τη στάση του κόμματός του, τονίζοντας ότι η ΝΔ είχε εξ αρχής ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής και ότι η αντιπολίτευση απέσυρε τους βουλευτές της αντί των προτάσεών της.
Απέδωσε την κριτική για την επιστολική ψήφο σε υποκρισία, υποστηρίζοντας πως κόμματα της αντιπολίτευσης τη χρησιμοποιούν περισσότερο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη μεγαλύτερη χρήση.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης χαρακτήρισε τη διαδικασία «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι 68 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν με επιστολική ψήφο.
Το κόμμα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και επιφυλάσσεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανατροπή του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Χρήστου Γιαννούλη καταδίκασε τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας» και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) έκανε λόγο για κατάχρηση της επιστολικής ψήφου και πρότεινε να επαναληφθεί η διαδικασία. Αντίστοιχα, βουλευτές από την Ελληνική Λύση, τη Νίκη, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν το αποτέλεσμα και μίλησαν για προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλου.
Ωστόσο, κοινοβουλευτικά στοιχεία δείχνουν ότι όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν κάνει χρήση επιστολικής ψήφου, με τα υψηλότερα ποσοστά να ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ (47%), Νέα Αριστερά (55%) και ΠΑΣΟΚ (42%), ενώ η ΝΔ καταγράφει χρήση στο 27%.
Η σύγκρουση αποτυπώνει τη βαθιά θεσμική και πολιτική κρίση που δημιουργεί το ζήτημα της διαδικασίας ψήφισης και της διαφάνειας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
- 2 λεπτά πριν Ιός Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούμε
- 3 λεπτά πριν Θεοδωρικάκος: «Το πλαφόν στο κέρδος προστατεύει τους καταναλωτές αυτήν την περίοδο»
- 6 λεπτά πριν Ποιοι μπορούν να σβήσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις της Εφορίας έως το 2026;

















