ΑΑΔΕ: Τι αλλαγές έρχονται στα τελωνεία

Σε πλήρη ψηφιακή μορφή περνά από την 1η Αυγούστου η διαδικασία δήλωσης ρευστών διαθεσίμων στα τελωνεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα τίθεται επίσημα σε παραγωγική λειτουργία, καταργώντας οριστικά τις χειρόγραφες δηλώσεις στα σημεία εισόδου και εξόδου της Ελλάδας.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Τελωνεία και στα 42 συνολικά σημεία διέλευσης της χώρας (χερσαία σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια). Οι ταξιδιώτες που μεταφέρουν ρευστά άνω των 10.000 ευρώ από και προς χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές υποδομές.
Τι προβλέπει η νέα διαδικασία – Πλήρης κατάργηση των χειρόγραφων εντύπων
Στους χώρους των τελωνείων θα υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές για χρήση από το κοινό, ενώ τελωνειακοί υπάλληλοι θα παρέχουν υποστήριξη όπου χρειάζεται. Με τη νέα διαδικασία:
- Απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου και δήλωσης για ταξιδιώτες
- Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στις συναλλαγές
- Βελτιώνεται η δυνατότητα στοχευμένων ελέγχων, μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων
- Καταπολεμούνται πιο αποτελεσματικά η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Πάνω από 4.800 δηλώσεις μέσα στο 2024
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά το 2024 έχουν υποβληθεί ήδη 4.866 δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων. Με την ψηφιοποίηση, αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα εξυπηρέτησης και η αξιοπιστία των τελωνειακών διαδικασιών.
- 1 ώρα πριν Νέα τροπή στο μυστήριο του «εξωγήινου γυαλιού» που συνδέεται με τον Τουταγχαμών
- 2 ώρες πριν Η ιαπωνική μέθοδος που στεγνώνει τα ρούχα πιο γρήγορα
- 3 ώρες πριν Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου – Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι
















