WWF: Αυτή είναι η πιο βρώμικη παραλία στην Ελλάδα

Παρά την παγκόσμια φήμη της Ελλάδας για τις μαγευτικές και καθαρές παραλίες της, η εικόνα δεν είναι παντού τόσο ιδανική. Σε ορισμένες περιοχές, η κατάσταση είναι ανησυχητική λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» της WWF Ελλάς, μεταξύ Μαρτίου 2021 και Απριλίου 2024, σε 192 παραλίες καταγράφηκαν συνολικά περισσότερα από 298.000 απορρίμματα.
Τα πιο συχνά απορρίμματα
Τα πιο κοινά αντικείμενα που εντοπίστηκαν είναι αποτσίγαρα, μικρά κομμάτια πλαστικού, πλαστικά καπάκια, καλαμάκια και φελιζόλ. Ενδεικτικά, ανά 100 μέτρα ακτογραμμής καταγράφονται κατά μέσο όρο:
- 429 αποτσίγαρα
- 159 πλαστικά τεμάχια
- 117 καπάκια
- 99 καλαμάκια
Οι πιο επιβαρυμένες παραλίες
Σύμφωνα με την έκθεση της WWF, οι παρακάτω παραλίες ξεπερνούν τα ανώτατα αποδεκτά επίπεδα ρύπανσης:
- Ερωτοσπηλιά (Πόρτο Ράφτη)
- Βαγιωνιά (Πόρος)
- Απολλώνιες Ακτές (Βούλα)
- Παραλία Καλαμακίου
Οι πιο καθαρές παραλίες
Αντιθέτως, ορισμένες παραλίες ξεχωρίζουν για τη χαμηλή επιβάρυνση και την καθαρότητά τους:
- «Του Ψηλού το Ρούμα» (Σφακιά)
- Παληού (Καβάλα)
- Στεγνά (Ρόδος)
- Καραβοστάσι (Πέρδικα Θεσπρωτίας)
- Ρακοποτάμου (Αγιόκαμπος Λάρισας)
Η περίπτωση της Κρήτης: Από παράδεισος, χωματερή
Η παραλία Ανάλουκα, στο Λασίθι Κρήτης, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Το 2018, η παραλία είχε μετατραπεί σε πραγματική χωματερή, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων πλαστικών που συσσωρεύονταν από τα θαλάσσια ρεύματα και τον άνεμο. Αν και έγιναν προσπάθειες καθαρισμού, το πρόβλημα παραμένει σοβαρό, απειλώντας τόσο το τοπικό οικοσύστημα όσο και την τουριστική εικόνα της περιοχής.
Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» βασίζεται στη δράση των πολιτών. Μέχρι σήμερα, 173 εθελοντικές ομάδες έχουν οργανώσει πάνω από 500 καθαρισμούς ακτών, καταγράφοντας πολύτιμα δεδομένα για τη ρύπανση. Η συμμετοχή των πολιτών αποδεικνύεται κρίσιμη για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
- 4 λεπτά πριν Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο – μαμούθ στη Nestlé Hellas;
- 11 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: Ποια προκήρυξη έχει πλαφόν στις δηλώσεις θέσεων;
- 19 λεπτά πριν Θα κάνει τελικά κόμμα ο Σαμαράς;

















